Драматичният филмов епос „Берлин Александерплац“ (2020), копродукция на Германия, Нидерландия, Франция и Канада, спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса на Синелибри 2020! Филмът на режисьора Бурхан Курбани е вдъхновен от монументалния роман на Алфред Дьоблин, който е бил обект на различни екранни адаптации през годините.

Церемонията по награждаване се състоя на 24 октомври в кино „Люмиер Лидл“ в присъствието на българските представители на международното жури – актрисата Снежина Петрова и режисьора Милко Лазаров. В качеството си на почетен председател на журито световноизвестният френски режисьор Жан-Жак Ано обяви победителя в пряка видеоконферентна връзка, като мотивира наградата така: „Берлин Александерплац" е отличен заради епичния размах и подхода на Бурхан Курбани към изобразяването на съвременни конфликти чрез ловко съчетание на болезнен реализъм и поезия, усилващи се взаимно и подплатени от завладяващи актьорски изпълнения и операторско майсторство, които дават нов живот на един от литературните шедьоври на ХХ век.“ Видимо развълнуван, режисьорът Бурхан Курбани прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на фестивала и на журито за оказаната чест. Всички предстоящи прожекции на филма в рамките на Синелибри можете да видите тук. „Берлин Александерплац“ присъства и в специалната селекция от заглавия, които зрителите могат да гледат чрез платформата Neterra TV+

 

Berlin-Alexanderplatz.jpg

След официалната церемония в „Люмиер Лидл“ беше излъчена екранизацията на прочутия роман на Маргьорит Дюрас „Любовникът“ на реж. Жан-Жак Ано. Един шокиращ за времето си филм, отличен с 5 номинации за „Сезар“, награда „Сезар“ за музика и номинация за „Оскар“ за операторско майсторство. До края на фестивала зрителите ще станат свидетели на още филмови премиери, юбилейни събития и образователни уебинари, отворени за широката публика. На 28 октомври ще се състои унгарска галавечер с премиера на филма „Пилат“ по прекрасния роман на Магда Сабо и видео включване на сценариста Дьорд Шомоди. Португалската галавечер с излъчване на филма „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“ на реж. Жоао Ботелю по случай 10-ата годишнина от смъртта на Жозе Сарамаго е предвидена за 29 октомври. Предстои и галавечер на Испания с премиера на филма „По време на войната“ и представяне на творчеството на Мигел де Унамуно с участието на проф. Лазар Копринаров. Почитателите на Джон Ленън не бива да пропускат събитието на 30 октомври – вечер, посветена на 80-ата годишнина от рождението на великия „бийтъл“ и 40-ата годишнина от неговата трагична смърт. На 1 ноември в кино „Люмиер Лидл“ ще се състои церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм, а на 2 ноември ще почетем непрежалимия Иржи Менцел, един от майсторите на комедийното филмово изкуство, с прожекция на филма „Подстригване“ по едноименната повест на Бохумил Храбал. Всички предстоящи събития можете да видите тук.

Ceremony-Lumiere-Lidl-6.jpg

Освен в София до 8 ноември фестивалът продължава в Пловдив, Варна, Габрово, Бургас и Велико Търново при стриктно спазване на здравните мерки. Билети за всички присъствени прожекции можете да закупите от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, на касите на НДК и съответните киносалони, както и чрез уебстраницата на фестивала.

Синелибри 2020 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.