„Пепел върху слънцето“ и „Дани. Легенда. Бог.“ с премиери на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Новото българско кино ще бъде представено и София Филм Фест, есен 2020

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.

Новият филм на режисьора Иван Черкелов в конкурсната програма на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Филмът ще бъде представен и на София филм фест, есен 2020

„Не влизай в пререкание с персонала на банята“ (2019) е филм за двама души – брат и сестра, които се търсят, разминават и сближават на фона на клокочещия наоколо живот. Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

Иван Юруков представя режисьорския си кинодебют

09 September 2020

Филмът е в конкурсната програма на "Златна роза" 2020 и със специална прожекция на София филм фест, есен 2020

Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. „До последния каприз“ е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

"Доза Щастие” е най-гледаният филм в HBO GO в цели 7 държави

26 May 2020

За първи път българско заглавие оглавява класация в държави като Хърватия и Сърбия

Нов рекорд за „Доза щастие“ - само седмица след премиерата си в HBO GO за България и адриатическите страни, лентата на Яна Титова е най-гледаното филмово заглавие за всички 7 територии, на които е достъпно в Европа.

"Доза щастие“ и „Диви и щастливи“ вече са достъпни онлайн за българите зад граница

22 April 2020

Двете продукции могат да бъдат наемани за 48 часа или да бъдат закупени в платформата Neterra.TV+

Нашумелите филми „Доза щастие“ и „Диви и щастливи“ вече са достъпни онлайн специално за българите зад граница, които от месеци очакват възможността да им се насладят. Двете продукции могат да бъдат наемани за 48 часа или да бъдат закупени в платформата Neterra.TV+, предлагаща все повече ексклузивно съдържание онлайн в отговор на мерките за социална изолация по целия свят. Рекордно висок интерес отчетоха родните кинопродукции през изминалата година, но премиерните заглавия в Neterra.TV+ покориха сърцата на публиката и се превърнаха в нейни абсолютни фаворити. Всяко от тях достигна впечатляващите близо 100 хиляди зрители, още преди да успее да осъществи всички планирани турнета в страната и чужбина.

Разговорът с… оператора Мартин Балкански

05 March 2020

Мартин Балкански: „Операторът трябва да бъде достоверен и незабележим в работата си“

Познавам Мартин Балкански от 19-годишен. Това, което ме впечатли в него още преди време, беше неговата любознателност и киноманство. През годините сме имали десетки часове разговори за филми, автори и истории. В началото работихме заедно в телевизионното предаване „Бон Апети“, по-късно професионалните ни пътища се разделиха, но не и срещите. Мартин се разви като оператор, в началото с работа и чиракуване при корифеи като Емил Христов и Рали Ралчев, а днес вече има два пълнометражни игрални филма зад гърба си – „18“ и „Доза щастие“, както и телевизионни сериали като „Дяволското гърло“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“ и други.

"Предимства и предизвикателства на късите форми" от Петя Александрова

02 March 2020

Премиерата на книгата ще бъде на 4 март (сряда), от 18 часа в кино "Одеон".

В "Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино", изд. Институт за изследване на изкуствата, авторът й Петя Александрова се вглежда в многообразието от кратки игрални филми (експериментални, независими, екранизации, хибриди, омнибуси и т.н.) и свързаните с тях нови посоки, нови стилове, нови имена - една неизследвана в своята цялост територия в екранната теория и практика. Книгата ще бъде представена от проф. Надежда Маринчевска като част от проекта "Посттоталитарното българско кино - модели и преспективи" на Института за изследване на изкуствата. Ще бъдат показани и филмите "Синът" на Христо Симеонов и "Чест" на Павел Веснаков. С любезното съгласие на Петя Александрова, на Вашето внимание предлагаме уводната част на книгата.

„В кръг“ – енциклопедия на човешкото

04 October 2019

На вашето внимание представяме първите впечатления на възпитаници от кино школа „Братя Люмиер“, с художествен ръководител Елица Матеева

Откровено попитах Елица Матеева след края на филма. И искрено питам сега, защото този е начинът, по който трябва да се говори за този филм. Сякаш споделяш на близък човек.

„БАЩАТА“ – за индришето в сладкото от дюли

02 October 2019

Аз все още трудно говоря за смъртта на родител. А уж мисля, че съм го преживяла. Но когато гледах „Бащата“ си спомних също една странна, а може би напълно логична случка от последното ми „сбогом“. Спомних си, че нямах сили да се разплача и започнах да броя карамфилите от венеца до ковчега на майка ми. Все обърквах с поглед посоката и това налагаше повторение на броилката. И така до края на церемонията-стигах до 64 и почвах отначало, защото все пропусках цвете.

Мартина Петрович: "Хърватия създава фокус върху кинообразованието"

01 October 2019

Разговор с директора на Бюро Творческа Европа - Медиа Хърватия

В програмата от паралелни събития всеки филмов фестивал предлага различни срещи с експерти, подобен акцент бе срещата с представители на Бюрата на програма Творческа Европа Медиа от Хърватия, Гърция и Румъния.