Двете международни журита раздадоха наградите на 37. Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. На официалната церемония по закриването в зала 1 на ФКЦ-Варна бяха присъдени следните награди:

Международното жури за късометражни филми в състав:  председател: Андрей Паунов (България) и членове: Ана Вълчанова (България), Йошико Минекава (Япония) присъди следните официални награди:

Специален диплом на филма “Дом”, режисьор Димитър Кутманов – за поетичния поглед в преследване на изгубеното време.

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм на филма “Нина”, режисьор Христо Симеонов – за успешната симбиоза между автентичност и въображение. За нежното и честно отношение към героите.

Международното жури за пълнометражни филми в състав: председател: Милко Лазаров (България) и членове: Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия), Жорета Николова (България), Емил Христов (България) присъди следните официални награди:

Специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Лошо момиче“, режисьор Мариан Вълев – за жанрова яснота и адекватна стилистика.

Специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Снимка с Юки“, режисьор Лъчезар Аврамов – за артистичен подход и естетически постижения.

Награда за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма “Котка в стената” в лицето на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова – за социална позиция и творчески поглед.

Награда за мъжка роля се присъжда на Иван Бърнев и Иван Савов за ролите им във филма “Бащата” – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие.

Награда за женска роля се присъжда на Ирини Жамбонас за ролята й във филма “В кръг” – за убедително изграждане на емоционален образ.

Награда за операторско майсторство – на Веселин Христов за филма “Сестра” – за високоестетическа визуална концепция.

Награда за сценарий се присъжда на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за филма “Бащата“ за оригинална драматургия и ярки персонажи.

Награда за режисура се присъжда на Драго Шолев за филма “Прасето“ – за артистично постижение и авторски стил.

Наградата на град Варна – на филма “В кръг”, режисьор Стефан Командарев – за особен поглед към социална тема и умело изграждане на колективен образ.

Специална награда на журито за филма „Прасето“, режисьор Драго Шолев – за оригинален и откровен подход към високонравствена тема.

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър пълнометражен филм – на филма “Бащата”, копродукция: България, Гърция, продуцент: „Абраксас филм“ – Кристина Грозева, Петър Вълчанов, режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов за художествена зрялост и постижение в създаването на завършена творба.

Носителят на голямата награда получава и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студио.

На 37-ия фестивал ЗЛАТНА РОЗА бяха раздадени и следните награди:

Награда на публиката на филма „В кръг“, реж. Стефан Командарев.

Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за пълнометражен филм на филма „Снимка с Юки“, реж. Лъчезар Аврамов.

Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за късометражен филм – „Инсомния“, реж. Радослав Камбуров.

Награда на Съюза на българските филмови дейци за филма „Сестра“, реж. Светла Цоцоркова.

Награда на българската асоциация на кинорежисьорите за дебют в късометражното кино на филма „Иван“, реж. Надежда Христова.