„Писма от Антарктида“ – искам да ти кажа нещо!

29 September 2019

„Писма от Антарктида“ е филм за уязвимостта ни, за възможността да съпоставим нашия микросвят със света на другите.

Отдавна в новото ни кино не е имало български филм, който да говори така честно и искрено за общуването между малките и големите и за пропастта между тях в случай, че има лъжа. Тази година го направи в първите дни на „Златна роза“ премиерният „Писма от Антарктида“. Непременно го гледайте заедно с вашия малък-голям човек, за да си кажете след това, онова, което сте премълчавали, докато сте опитвали да предпазите в качеството си на родител детето си от разочарования. Понякога възрастните сме доста вредни същества в опита си да съхраним спокойствието на своето дете. Все отбягваме онези теми от живота, в които има мрак и тъга, но животът не е само площадка за детски игри и закачки.

„Концерт за кларинет и оркестър“ – кратка история за любовта

26 September 2019

Колко трае една кратка история за любовта? Според дежурният лекар в Спешна помощ най-кратката история за любовта трае точно 4.44 минути, ако разбира се лекарят по време на дежурство слуша Моцарт и е хем измислен, хем почти истински персонаж от живота на писателя Людмил Станев. На Писателя от Варна, защото във Варна има и ЧСИ Людмил Станев, а стане ли дума за частни съдебни изпълнители по-добре е да си плюем в пазвата и да извием пръстите „на калъч“. Не си спомням как се запознах с Людмил Станев, може би по време на джаз концерт или премиера на книга, а може би и Петър Желев да е бил кръстник на съвместните ни срещи в прекрасното предаване за литература от арт ефира на БНР-Радио Варна „Морска гара“, където около две години се подвизавах като кино наблюдател. В един радио следобед Петър Желев ми показа „Концерт за кларинет и оркестър“. Бях впечатлена от присъствието на Людмил Станев на екрана. А Михаил Мутафов? Да играеш без думи е висш пилотаж! Няма да забравя и снежинките! Вие кога сте виждали снежинк

52 филма на "Златна роза" 2019

20 September 2019

Режисьорът нa "Áга" Милко Лазаров ще оглави международното жури на Фестивала

Общо 52 филма – 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях за първи път в България Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др.

„Обичам те, Бойдин“ – „Ален Делон не пие одеколон“*

26 August 2019

„Обичам те, Бойдин“ е филм за останките-хора преди и след прословутия преход.

„Ален Делон не пие одеколон, Ален Делон говори на френски, Ален Делон пие двоен бърбън.“ След финалните надписи на филма от конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2019 „Обичам те, Бойдин“ този строфа от моята бурна младост се разтвори в съзнанието ми като някакъв страшен спомен. Някога през далечната 1987 г. една от легендарните групи на прехода в СССР правят клип с участието на режисьора Алексей Балабанв, групата се казва „Наутилус Помпилиус“, а композицията, която поне аз винаги ще помня от този неин период е „Поглед от екрана“, придобила сред арт средите подзаглавието „Ален Делон“.

„Пътуващо кино“ – за последните романтици с любов!

25 August 2019

Това е филм за хората, които създават кино и живеят в света на любими герои от класическите образци на киното.

Най-новият филм на режисьора Илия Костов премина с радостни възклицания от страна на публиката по време на 27-то издание на МФФ „Любовта е лудост“. Това е филм за хората, които създават кино и живеят в света на любими герои от класическите образци на киното. Филм, който събира в едно проблемите на съвременното ни общество и културата му, заиграва се с навиците на управниците, с битието на българина в малките населени места, където киното е лукс поради липса на кино салони. Великолепното трио на Катерина Евро, Любен Чаталов, Юри Ангелов събра овациите на зрителите, а младият актьор Кристиан Макаров не им отстъпва по ентусиазъм и харизма в играта си.

„В кръг“ с две награди в Сараево

23 August 2019

Ирини Жамбонас спечели „Сърцето на Сараево" за най-добра актриса на фестивала

Най-новият филм на Стефан Командарев взе две от най-престижните награди още на първия фестивал на който беше представен. „В кръг“ направи световната си премиера на 18 август в основната конкурсна програма на 25-тото издание на кинофестивала в Сараево.

"Прасето" на Драго Шолев

29 January 2019

На 23-то издание на София Филм Фест филмът "Прасето" на режисьора Драгомир Шолев („Подслон“, документалният „Сега и завинаги“, късометражните „Преди живота, след смъртта“ – с награда Jameson на 9-ия София Филм Фест, „Посредникът“ и др.) получи Специалната награда на журито.