Зад кулисите на филма "Фаворитката"

03 February 2019

Историческият филм на Йоргос Лантимос има 10 номинации за "Оскар" и 12 за наградите на БАФТА

„Когато правите филми, в който действието се развива в друго време, винаги са интересни съпоставките с нашето време – осъзнавате колко малко неща са се променили, с изключение на костюмите и факта, че вече разполагаме с електричество или интернет. Налице са толкова много прилики в човешкото поведение, висшето общество и хората с власт“. Йоргос Лантимос

"Екран за нови кинематографисти" се завръща с филмово предизвикателство към младите творци

01 February 2019

София Филм Фест – Варна‘19 ще предложи екран на новите автори в изкуството

Филмовото предизвикателство на София Филм Фест – Варна‘19 ще предложи екран на новите автори в изкуството, разкривайки непознатия им творчески талант пред публиката. Младите кинематографисти ще имат възможността да представят своите творби и да се срещнат лично с популярни лица от киносредите, от които да почерпят опит и вдъхновение за своите бъдещи проекти.

"Денят на бащата" - нов български сериен филм на БНТ

31 January 2019

Телевизионната му премиера ще бъде на 18 февруари с излъчвания понеделник и вторник от 22:00 ч. по БНТ1 и БНТ4 и повторения по БНТ2.

Модерната градска драма „Денят на бащата“ проследява битката между двама родители за попечителство над малкия им син. Филмът разказва за проблемите в семейните отношения, до които води отчуждението, и за кризата в човешкото общуване. Сериалът разкрива жестоките травми, които раздялата нанася на децата.

С „Чувство за непоносимост“ отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

29 January 2019

С филма на Боя Харизанова стартират фестивалните прожекции в Дома на киното преди официалното начало София филм фест 2019

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитателите на документалното кино за среща с филма на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“. Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ за живота и творчеството на Георги Марков - до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за непоносимост.

Носителят на "Златна мечка" тръгва по кината в България

28 January 2019

„Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция.

„Не ме докосвай“ (Touch Me Not) на румънската режисьорка Адина Пинтилие бе една от големите изненади на миналогодишното Берлинале и спечели голямата награда „Златна мечка“. Филмът вече имаше своето разпространение в почти цяла Европа, а съвсем наскоро американската му премиера се състоя в забележителния Museum of Modern Arts при огромен интерес от специалисти и публика.

„Момиче” на Лукас Донт идва на 23-тия София Филм Фест

27 January 2019

Филмът бе отличен с награда „Златна камера” на фестивала в Кан

Пълнометражният дебют „Момиче“ на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е разказ за мечтите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина.

Европейско кино за учащи (зимен семестър)

24 January 2019

Дома на киното продължава с филмовите срещи с ученици и студенти

Отново започва година и в подготовка за най-мащабната и вдъхновяваща филмова фиеста през март, Домът на киното представя зимния семестър на специалната програма „ Европейско кино за учащи “ – проект, финансиран от Програма „Култура“ на Столичната община.

„Живи комини“ на Радослав Спасов с премиера на София филм фест 2019

23 January 2019

Филмът получи награди за най-добра второстепенна женска (Ангелина Славова) и мъжка роли (Димитър Коцев - Шошо), както и за музика (Веселин Митев) на кинофестивала „Златна роза”, Варна 2018

Уважаваният български оператор и режисьор със специфичен авторски почерк разказва една самобитна история, която допълва пъстрия калейдоскоп на новото българско кино

Носителят на "Оскар" Павел Павликовски гостува на София Филм Фест 2019

22 January 2019

Най-добрият европейски филм и един от основните претенденти за "Оскар" в категорията чуждестранен филм, "Студена война" ще бъде лично представен от своя режисьор

Филмът, награден с пет отличия на Европейската филмова академия, между които най-добър европейски филм, най-добри актриса, сценарий и режисура, е сред 9-те претендента за чуждоезичен „Оскар“ и ще бъде специален акцент в програмата на фестивала.

„Успех“ на Данис Танович е най-гледаното заглавие в HBO GO

19 January 2019

Сериалът проследява преплитащите се истории на четирима непознати, които се оказват свързани след необратимо събитие в градинка в загребски квартал.

„Успех“ - първият хърватски сериал на HBO Европа, режисиран от носителя на „Оскар“ Данис Танович (Ничия земя, 2001 г, най-добър чуждоезичен филм) e на първо място по гледане за седмицата на премиерата си 6-13 януари в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Всички 6 епизода на драмата бяха пуснати за гледане на 6 януари в платформата, а телевизионната премиера на епизодите е по един всяка неделя вечер.

Режисьорът Кшищоф Зануси ще получи Наградата на София

17 January 2019

Световноизвестният режисьор и сценарист ще бъде специален гост на София филм фест 2019

„Не са много режисьорите, които могат да вкарат високата култура в душата на своите филми така, както прави това Кшищоф Зануси в „Етер”, пише в ревюто за филма „The Hollywood Reporter”. Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората.

Седмица на македонското кино

16 January 2019

От 21 до 27 януари във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат представени съвременни пълнометражни и късометражни филми.

От 21 до 27 януари във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат представени съвременни пълнометражни и късометражни филми от Македония. Сред заглавията са носителят на наградата за най-добър късометражен филм на фестивала в "Сънданс" 2018 - "Погледни към нея" на режисьора Горан Столевски