30 вечери на българското кино

08 March 2023

От 17 март, всеки петък, зрителите ще могат да гледат едни от най-добрите български филми, превърнали се в истинска класика

На 17 март стартира инициативата на Филмаутор “30 вечери с 30 класики”, с която дружестовото отбелязва 30 години от своето създаване. Всеки петък, в рамките на 30 седмици, в кино Одеон ще бъде излъчван един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с някои от неговите автори и да се впуснат във вълнуващ разговор с тях. Всички прожекции ще са с вход свободен.

„Триъгълник на тъгата” триумфира на Европейските филмови награди

11 December 2022

Наградите бяха връчени на церемония в зала „Харпа" в исландската столица Рейкявик в събота вечер.

Филмът „Триъгълник на тъгата” („Идиотският триъгълник") на шведския режисьор Рубен Йостлунд триумфира на Европейските филмови награди за 2022 г., като спечели в четирите категории, в които бе номиниран – за най-добър европейски филм, за най-добър режисьор, най-добър актьор и за най-добър сценарий.

Иван Бърнев с награда за филма „Васил“

30 October 2022

Българският актьор заедно с испанския си колега Карра Елехалде взеха заедно Наградата за главна мъжка роля в първата испанско-българска продукция „Васил“ на фестивала СЕМИНЦИ, Валядолид

Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм „Васил", чиято световна премиера бе на А категория фестивала във Варшава през октомври. Веднага след това последва испанската премиера на филма във Валядолид (Семинци Филм Фестивал). На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма.

„Идиотският триъгълник“ е едно от хитовите заглавия на Киномания 2022

14 October 2022

Тази година на фестивала в Кан филмът на Рубен Йостлунд бе отличен със "Златна палма"

„Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness) на режисьора Рубен Йостлунд е едно от горещите предложения на тазгодишната КИНОМАНИЯ. Заглавието получи престижната „Златна палма“ за най-добър филм на фестивала в Кан тази година. Йостлунд (режисьор на „Квадратът“, също със Златна палма от 2017 г.) е и сценарист на филма, а актьорският състав оглавяват неповторимият Уди Харълсън, Харис Дикинсън и Чарлби Дийн.

Хофкино 2022 се открива на 6-и юли с две международни продукции

28 June 2022

Лятото на 2022 година се превръща в същински ренесанс за киното на открито. От екипа на Кинематограф са подготвили десетки прожекции в различни краища на страната и столицата. Освен всички останали предвидени събития, тази година най-голямата платформа за късометражно кино в България е основен партньор на ежегодния фестивал Хофкино, провеждан в двора на Гьоте-институт. Kinematograf.bg отговарят за селекцията на филми, които ще бъдат излъчени в рамките на шест вечери от юли до септември.

Стартира 19-ият София Мийтингс

07 June 2022

Единственият по рода си копродукционен пазар в България ще се проведе присъствено и онлайн в периода 6-12 юни 2022

София Мийтингс е международен копродукционен пазар, който представя проекти за игрални филми и филми на различен етап на постпродукция като създава бизнес среда за кофинансиране на проекти и селекция за фестивали, включително и продажби. През последните осемнадесет години София Мийтингс е стартова площадка за почти всички български филми и проекти. София Мийтингс е ключовият фактор, който издигна нивото на българските продуценти чрез регулярните обучителни модули и програми, case studies, уъркшопи и други.

"Активист 38" в престижна класация в Кан 2022

23 May 2022

Българската продуцентска компания на Мина Милева и Весела Казакова е сред 75-те водещи европейски продуцентски компании за 75-то издание на фестивала в Кан, според Screen International

75 от най-проспериращите независими Европейски продуцентски компании влязоха в специалната класация на известната кино медия Screen International, създадена по повод 75-годишнината на фестивала в Кан. Актвист38 (България), представлявана от Мина Милева и Весела Казакова е сред тях.

Специална седмица програмирана от млади киномани в зала „Резонанс“

18 May 2022

Прожекциите на филмите са всеки ден 23 до 29 май от 19:00 часа

„Кино „Резонанс“ - място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от Централна и Източна Европа - България, Унгария, Словения и Хърватия.

Кшѝщоф Зану̀си ще обяви Голямата награда на СБФД „Васил Гендов“

29 April 2022

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци от 2-9 май 2022 г.: всеки ден безплатни прожекции в Дома на киното в София. Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

Три филма са номинирани за престижната награда на публиката LUX

27 March 2022

„Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ ще се борят за вота на европейските зрители

Традиционното партньорство между София Филм Фест, Наградата на публиката LUX на Европейския парламент и Европейската филмова академия, и Бюрото на ЕП в София през 2022 година дава възможност за среща с трите номинирани филма в София, Пловдив, Бургас и Варна, както и онлайн - през март и април

София филм фест 2022 – в три сюжета за жената

17 March 2022

В настоящия текст бих искала да представя възможни интерпретации за жената като действащо лице. Определено и през най-новата ни история тя е активна, борбена, но съхранила своята крехкост, която в света на кризи-политически, икономически и духовни излиза на показ в онези часове на самота - непознат и очарователен лабиринт за мъжете. Филмите, върху които ще се съсредоточим са продукции с европейско участие.