Филмът „Триъгълник на тъгата” („Идиотският триъгълник") на шведския режисьор Рубен Йостлунд триумфира на Европейските филмови награди за 2022 г., като спечели в четирите категории, в които бе номиниран – за най-добър европейски филм, за най-добър режисьор, най-добър актьор и за най-добър сценарий.

При получаването на приза за най-добър режисьор Йостлунд посвети наградата на актрисата Чарлби Дийн, която почина внезапно през август на 32 години. Тя е една от звездите в продукцията, която бе отличена и на кинофестивала в Кан тази година. Йостлунд триумфира и през 2017 г. на Европейските филмови награди с „Квадратът”.

„Харесва ми, че имаме европейска филмова общност и това е отправна точка за много неща в този филм. Истински горд съм, че в него играят актьори от Швеция, Дания, Франция, Австрия, Република Южна Африка, Гърция. Това е много важно за нас, горди сме с това”, каза продуцентът Ерик Хемендорф от сцената, след като прие наградата за най-добър филм за „Триъгълник на тъгата”.

Златко Бурич бе отличен за най-добър актьор за ролята си в продукцията. „Давам всичко от себе си в продължение на много години и е хубаво, че сега получавам наградата. Май не трябва да спирам все още!”

Вики Крепс прие дистанционно и с изненада приза си за най-добра актриса за превъплъщението си в „Корсаж”. Тя не присъства на церемонията заради настинка и се появи на видеозапис с домашна дреха с принт на динозаври. „Искам да посветя наградата на всички жени по света, които се нуждаят да бъдат забеляни и чути, да се освободят и да се излекуват от дълбоките рани, които носим от поколения, за да може жените и мъжете да се съберем отново”.

Маргрете фон Трота бе отличена с награда за цялостен принос. Аплодирана на крака от публиката, тя отбеляза, че досега само три режисьорки са отличавани с приза в 34-годишната история на ЕВропейската киноакадемия. „Но ние сме на ход, мисля, че дойде времето на жените”, каза тя.

Палестинският режисьор Елиа Сюлейман бе почетен с приза за европейски постижения в световното кино. Наградата за копродукции на Eurimages отиде при продуценти от Украйна.

Наградите на Европейската филмова академия са сред най-престижните в киноиндустрията. Тази година церемонията се проведе в Рейкявик, където бе планирано да бъде през 2020 г. Тогава обаче се наложи събитието да се проведе онлайн заради пандемията от новия коронавирус. Наградите за 2021 г. от Берлин също се връчваха онлайн.

Близо 1000 души се стекоха на церемонията в Рейкявик снощи, на която имаше и червен килим. Шоуто се излъчваше на сайта на Европейската филмова академия и в 24 страни чрез 36 партньорски компании, както и от телевизионни канали в десет страни. Наградите връчиха българската актриса Мария Бакалова, датският актьор Николай Костер-Валдау, германската актриса Нина Хос, исландският режисьор Балтасар Кормакур, босненската режисьорка Ясмила Жбанич и други. На церемонията в Рейкявик бяха обявини и номинациите за наградата на публиката LUX.