Вторият пълнометражен филм на Лукас Донт „Близо" бе представен за първи път пред българските киномани на 27-ия София Филм Фест през март. Той е носител на Голямата награда на журито от Кан 2022, както и номиниран за наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар".

Филмът заслужава да стигне до възможно най-широка аудитория – и в тази мисия наш партньор e NeterraTV+, където филмът вече е онлайн!

Историята проследява Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната близка и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

„Няма съмнение в силата на тази пропита с тъга история,“ пише Питър Брадшоу за „The Guardian“.

„Изключителни актьорски изпълнения, деликатна режисура и пасторален белгийски пейзаж се съчетават, за да създадат един филм-бижу,“ – това споделя Нийл Смит за „Total Film“.

„Близо“ е история за порастването и загубата на прекрасното детско приятелство, но е и много повече от това. Творбата е и нежен поглед към трагедия в невъобразим мащаб, разказана през погледа на едно момче, което се опитва да разбере всичко,“ коментира Райън Лестън за „Slashfilm“.

„Близо" в момента е на голям екран в страната. Благодарение на NeterraTV+, филмът вече може да бъде гледан лесно и удобно онлайн от публиката в цялата страна, успоредно с прожекциите на голям екран в България.

Свързани статии