София Мийтингс е международен копродукционен пазар, който представя проекти за игрални филми и филми на различен етап на постпродукция като създава бизнес среда за кофинансиране на проекти и селекция за фестивали, включително и продажби. През последните осемнадесет години София Мийтингс е стартова площадка за почти всички български филми и проекти. София Мийтингс е ключовият фактор, който издигна нивото на българските продуценти чрез регулярните обучителни модули и програми, case studies, уъркшопи и други.

Фокус на София Мийтингс са проектите на режисьори, които още не са познати на световната индустрия, но вече са показали, че имат потенциал и това е мисията на събитието – да позиционира нови имена. Ключови световни продуценти, филмови фондове, сейлс агенти, дистрибутори, фестивални програматори се присъединяват към София Мийтингс всяка година и са част от реномето на това важно за българската и европейската филмова индустрия събитие. Партньори на София Мийтингс са Producers Network/Cannes Marche, ACE, EAVE, MIDPOINT, MFI, Crossroads/Agora, Cinelab Romania, Focusfox, EastWest Distribution, Europa Cinemas, Europa Distribution, CICAE, Coprocity и много други европейски професионални организации.

Имена като Кристи Пую, Иглика Трифонова, Ясмила Збанич, Кристиан Мунджиу, Корнел Мундруцо, Раду Жуде, Алваро Брехнер, Ян Цвиткович, Камен Калев, Константин Божанов, Стефан Командарев, Андрей Паунов, Надя Косева, Светла Цоцоркова, Илиян Метев, Ралица Петрова, Драгомир Шолев, Светослав Драганов, Тодор Мацанов, Весела Казакова и Мина Милева, Мая Виткова-Косев, Дея Кулумбегашвили, Алексей Герман мл., Иля Хржановски, Лили Хорват, Ласло Немеш, Агнешка Смочинска, Бурхан Курбани, Вацлав Кадринка, Стефан Арсениевич, Душан Милич, Марина Ел Горбах, Толга Карачелик, Антоанета Кусянович, Никос Лабот и много други са участвали в София Мийтингс. Проектите и филмите, представяни в София Мийтингс, са част от водещите кинофестивали в света и са печелили изключително престижни награди като „Златна камера“ в Кан, „Златна раковина“ в Сан Себастиан, „Златен леопард“ в Локарно, „Кристален глобус“ в Карлови Вари и много други!

София Мийтингс съдържа два основни модула: представяне на проекти за първи, втори и трети игрални филми на режисьора, вкл. и ТВ сериали (пичинг програма), и представяне на филми в незавършен вид (works in progress).

ПИЧИНГ ПРОГРАМАТА на София Мийтингс представя проекти за игрални филми и проекти за ТВ сериали. На 19-ото издание ще участват 35 проекта за игрални филми, 8 от които са проекти от трейнинг програмата First Films First, както и 4 проекта за ТВ серии. От общия брой проекти 8 са български.

WORKS IN PROGRESS - закрити прожекции на филми в различен стадий на постпродукция, представени пред фестивални програматори, агенти по продажби и дистрибутори, е формулата, която помага на българското кино и не само в последните 19 години да пътува успешно по водещи световни фестивали. Програматори от Кан, Венеция, Сънданс, Торонто, Берлин, Ротердам, Сан Себастиан, Локарно, Карлови Вари, Талин, Варшава, Чикаго, Палм Спрингс, Котбус и много други фестивали са сред традиционните гости на София Мийтингс. Партньорството ни с Europa Distribution осигурява водещи европейски дистрибутори, които гледат селектираните филми. За поредна година филмите в развитие ще бъдат представени и онлайн в професионалната платформа на Festival Scope, което ще се случи в продължение на цялата седмица от 6 до 12 юни 2022. На 19-ия София Мийтингс ще се представят общо 26 Works in progress, от които 6 български.

За първи път тази година стартираме и съвместна програма с копродукционния пазар в Солун Crossroads и в партньорство с утвърдените европейски трейнинг програми ACE, EAVE, MIDPOINT и MFI: „Industry Talks“ – серия от професионални разговори и презентации на различни актуални теми за филмовата индустрия с фокус върху сценарий, маркетинг, зелено филмопроизводство и организиране на събития. Тази година фокусът е върху практиките за зелено филмопроизводство и управление на киносалони: THE GREEN CHALLENGE.

Фокус на София Мийтингс през годините е и развитието на публиката и алтернативните начини за дистрибуция. Обучителната програма на Европа Синемас - Audience Development Lab, традиционно се провежда в рамките на София Мийитингс. Новите технологии също са широко застъпени – още преди 9 години открихме секция ТРАНСМЕДИЯ и представяме различни тенденции в аудиовизуалния свят, включително и VR творби и теми.

19-ият София Мийтингс ще се проведе присъствено между 9 и 12-ти юни в Гранд хотел София и онлайн от 6-ти до 12-ти юни на платформата на Festival Scope.

Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата, ИА „Национален филмов център” и Столична община.