23-тият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 189 филма от 53 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. На 16 март 2019 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО е за филма „ПРАСЕТО” (България) на режисьора Драгомир Шолев, стартирал като проект от професионалната платформа за кино София Мийтингс.

Special-Jury-Award_SIFF-2019_01.JPG

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА е за Нора Фингшайд за филма й „ИЗВЪН СИСТЕМАТА” (Германия).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро, беше присъдена на филма „РОЗИ В НОЩТА” (България) на режисьора Пенчо Кунчев.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на журито в конкурса за Наградата Jameson бе присъден на филма „ПИПНАХ ТЕ!” (България) на режисьорката Стефани Дойчинова.

Audience-Award_SIFF-2019.JPG

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите за най-добър филм от Международния и Балканския конкурс на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и бе връчена от легендарната режисьорка Агнешка Холанд на филма „СНИМКА С ЮКИ” (България) на режисьора Лъчезар Аврамов, представян като проект на София Мийтингс.

НАГРАДАТА „ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с президент Махмут Фазъл Чошкун (режисьор, Турция) и членове Ренате Рожинас (филмов експерт и куратор, Германия) и Виктор Божинов (режисьор, България), на филма „НЕЙНАТА РАБОТА” (Гърция-Франция-Сърбия) на режисьора Никос Лабот, стартирал като проект от София Мийтингс.

Best-Balkan-Film_SIFF-2019_02.JPG

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „ТОВАРЪТ” (Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар) на режисьора Огньен Главонич.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена на филма „ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА” (Финландия-Дания-България) на режисьора Тонислав Христов.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „ЗА БАЩИТЕ И СИНОВЕТЕ” (Германия-САЩ-Сирия-Ливан-Холандия-Катар) на режисьора Талал Дерки.

НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „ПРАСЕТО” (България) на режисьора Драгомир Шолев.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма „ПЕПЕРУДИ” (Турция) на режисьора Толга Карачелик, стартирал като проект на София Мийтингс.

Young-Jury-Award_SIFF-2019.JPG

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „ТЕХЕРАН, ГРАД НА ЛЮБОВТА” (Иран-Великобритания-Холандия) на режисьора Али Джаберансари.

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ беше връчена на филма „ПРАСЕТО” (България) на режисьора Драгомир Шолев.

На 23-тото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на: КШИЩОФ ЗАНУСИ, режисьор (Полша), БИЛЕ АУГУСТ, режисьор (Дания), КИРИЛ МАРИЧКОВ, композитор и музикант (България)  На 17 март от 20.30 в кино „Люмиер Лидл“ ще бъде връчена и Наградата на София Филм Фест (почетен диплом) на киноведа Искра Димитрова (България).