„Европейско кино за учащи“ е дискусионна програма в дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година.

Пролетният семестър на проекта стартира на 8 април, понеделник, в 18:30 часа с уникалната документална творба на майстора Вим Вендерс „ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си”, чиято премиера беше в Кан 2018. Филмът е по-скоро лично пътуване заедно с папа Франциск, отколкото кинобиография. От дълбоката му загриженост за неравенството между бедните и богатите до отдадеността му на каузите за околната среда и социалната справедливост, папа Франциск ангажира публиката лице в лице и призовава за мир.

Pope-Francis_02.jpg

Месец преди предстоящото посещение на папата в България, младата публика на Дома на киното ще има шанса да се срещне с него на КИНО!

В самото начало на празничната Великденска седмица – 22 април, от 18:00 часа – ще изненадаме младежите с най-новата творба на колосалния Тери Гилиъм – „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО УБИ ДОН КИХОТ“. Режисьорът работи по идеята за този филм в продължение на десетилетия и след няколко смени на актьорския екип попада на Адам Драйвър и отдавнашния си приятел Джонатан Прайс („Бразилия“), с които успява да реализира фантасмагорично пост-модерния епос, за които е изгубил безброй безсънни нощи и дни на всевъзможни борби с вятърните мелници на реалността. Може ли Дон Кихот да се спаси в лудостта си, без да бъде обречен на смърт? И дали любовта ще покори света? Отговорите са подписани от Тери Гилиъм в шеметен калейдоскоп, който трябва да бъде видян от всеки киноман!

the-man-who-killed-don-quixote_01.jpg

Това твърдение важи с пълна сила и за ОБНОВЕНАТА ВЕРСИЯ на класическата „Монти Пайтън“-творба „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН“ – ексклузивната прожекция за учащи е предвидена за 29 април, от 18:00 часа, в понеделника непосредствено след Великден! Няма по-подходящ филм, който да увенчае празничните дни от великолепната сатирична история, режисирана от Тери Джоунс, в която участва целият екип на несравнимите, легендарни „Монти Пайтън“! 40 години след премиерата през 1979 година българската публика ще има възможност да се срещне отново с неповторимия подход към живота (Always look on the bright side of life!) и великолепното чувство за хумор на Греъм, Майкъл, Джон, Ерик, Тери и Тери! Не бива да се пропуска този шанс!

Life-of-Brian_03.jpeg


Вече се превърна в традиция в първата неделя на месец май да представяме в Дома на киното ТРИТЕ филма, номинирани от Европейската филмова академия за Наградата на младите зрители. През 2019 година това са „БОКСЬОРКАТА“ (Холандия-Белгия), „ГРУПАТА“ (Норвегия-Швеция) и „СТАРИ МОМЧЕТА“ (Великобритания-Швеция) – копродукции, които впечатляват с увлекателни тийнейджърски истории, разказани с усет и забавни обрати. На осмия „Филмов ден на младите зрители“, който през 2019 година е на 5 май и стартира в 10:30 часа сутринта, като програмата включва гледане и на трите филма и гласуване от страна на публиката, ще очакваме младежите в София, които са между 9 и 14 години и са влюбени в КИНОТО!

Изборът на младите хора в повече от 40 града в цяла Европа ще определи носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия за 2019 година – елате, гледайте, забавлявайте се и гласувайте!

At-the-Eternity-Gate_02.jpg

Програмата на „ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ продължава в традиционния понеделник - 13 май в 18:00 часа - с една от важните биографични творби, поставили специален акцент върху творчеството на Винсент Ван Гог. Новият филм на Джулиън Шнабел „ВАН ГОГ: ПРЕД ПОРТИТЕ НА ВЕЧНОСТТА“ пленява с осезаемия начин, по който ни кара да усетим светлината в света на Ван Гог. Вдъхновеният екип създатели на филма ефикасно съчетава чувственото, емоционалното и духовното, предавайки известните факти от живота на великия художник. Сърцето на този изумителен филм е покъртителното изпълнение на Уилям Дефо, който преди няколко месеца получи номинация за „Оскар“ за главна мъжка роля!

Vragove-3.jpg

Във филма си „ВРАГОВЕ“ с помощта на екип от прекрасни български актьори Светослав Овчаров пресъздава един специален момент от Балканската война през пролетта на 1913 година. Докато турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. И както обикновено става в нашата история, противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете… Ролите са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, а прожекцията в Дома на киното е предвидена на 20 май с начален час 18:00.

ime-go-zabravete_02.jpg

Документалната творба на Боян Папазов „ТОВА ИМЕ ГО ЗАБРАВЕТЕ“, която ще се представи на 27 май, от 18:00 часа, е посветена на една легенда в българския театър – Юлия Огнянова. Тя е изключително явление в нашата култура! Филмът разказва за биячите, цензурите, клоуните и „децата“ на Юлия Огнянова. Нейните „деца“ са лицето на българския театър днес…

Like-Crazy-3.jpg

Продължаваме и създадената традиция за прожекции на нетрадиционни локации – очаквайте на 30 май от 20:30 часа на ОТКРИТО в Студентски град – двора на УНСС в София една специална среща с „ЛУДЕТИНИ“ на Паоло Вирдзи. Забавен, ексцентричен, трогателен, вибриращ със свободния дух на героините си, този филм е страхотно предложение в навечерието на първия летен месец! Беатрис е жена, на която някой трудно може да затвори устата. Тя е богата, знатна дама, която вярва, че поддържа интимни отношения със световните лидери. Даниела пък е татуиран интроверт, крехка млада жена, която живее заключена в личната си мистерия. И двете са пациентки на модерната психиатрична клиника Вила Бионди, а какво се случва по пътя, който поемат заедно – елате на кино, и ще узнаете!

Loro_01.jpg

Месец юни е посветен на три загадъчни, увлекателни истории: на 3 юни каним учащите на среща с най-новия филм на Паоло Сорентино „ТЕ“, спечелил 12 номинации „Давид на Донатело“, вдъхновен от личността на Силвио Берлускони - яростно политически некоректна комедия, присмиваща се както на своя герой, така и на днешна Италия, като главната роля е поверена на уникалния Тони Сервило; за 10 юни е предвидена прожекцията на „ПРИКАЗКА ЗА АСТРИД“ на Перниле Фишер Кристенсен - първата кинобиография на световноизвестната писателка Астрид Линдгрен, чиито герои са любими на малки и големи в целия свят; на 17 юни ще представим „ДРУГИЯТ ЛЮБОВНИК“, един от най-новите филм на „лошото момче“ на френското кино Франсоа Озон, в който красива млада дама тръгва на сеанси при привлекателен и мистериозен психолог, а впоследствие двамата започват връзка и обратът в отношенията е наистина неочакван… Началният час на прожекциите за учащи в първите три понеделника на месец юни е 18:00, мястото е познато и обичано – Домът на киното!

Double-Lover-1.jpg

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.

„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален филмов център”, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. 

Свързани статии