Наградите "Златна роза" 2021

01 October 2021

"В сърцето на машината" е най-добрият филм на годината, а Павел Веснаков - най-добър режисьор

"В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев е най-добрият нов български игрален филм. Това реши международното жури на 39-ото издание на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" 2021. Филмът, създаден по истински случай от 70-те години, спечели и наградата за най-добър сценарий в лицето на Борислав Захариев. "В сърцето на машината" то предстои в края на януари 2022 г.

В очакване на "Златна роза" 2021

17 September 2021

От 23 до 29 септември във Варна ще се проведе 39-ото издание на фестивала за българско игрално кино

Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма, а програма „Открити хоризонти“ – още шест заглавия. Председател е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.

„Жените наистина плачат“ с премиера на София филм фест, есен 2021

12 August 2021

През септември забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Непосредствено след това ще представят лично най-новия си филм „Жените наистина плачат“ пред публиката на 25-ия София Филм Фест, като събитието ще бъде на територията на летния фестивал в нашия град – София Съмър Фест.

Започва второто издание на "Сезонът на класическия филм"

13 June 2021

Българската филмотека се присъединява към събитието обединяващо 22 институции от цяла Европа с програмата „Лято в стара България“

Инициативата на Асоциацията на европейските синематеки (Association des Cinémathèques Européennes), обединява 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС. Селекцията, която Българска национална филмотека ще представи пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които ще присъстват на живо във филмотечно кино „Одеон“, минава под надслов „Лято в стара България“. Предлагаме четири архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната.

„Уроци по немски“ за духовните колапси между ДА БЪДЕШ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕШ в България

24 March 2021

Всеки има своята Германия-надежда, блян, мит за разбитите мечти. Сестрите Прозорови – Маша, Олга и Ирина от пиесата на Антон Павлович Чехов „Три сестри“ са възможно най-добрият драматургичен пример, познат от родната ни сцена и техният копнеж по Москва-еквивалент на една филмова Германия, е възможно най-убийственият пример за невъзможността ни да бъдем онова, за което копнеем. Ако Сестрите Прозорови не са изпили до дъно унижението да си част от полужива държава, чиято система ни провокира да скачаме от балконите, то героят Никола от дебютния пълнометражен филм на Павел Веснаков „Уроци по немски“ е на ръба да приеме дъното от позицията на излишен човек.

„Привързаният балон“ на Бинка Желязкова с премиера на София филм фест 2021

14 March 2021

Дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино ще бъде представена на 16 март от 18.30 ч. в кино "Люмиер Лидл"

На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино „Люмиер“ публиката на 25-ия София Филм Фест ще може да види дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино - „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова. Продукцията е на Доли медия студио, а с реставрацията се заема лично Добромир Чочов.

Премиера на „Ханът и империята” на Людмил Стайков

10 March 2021

Новият филм е създаден от дигитално реставрирано изображение на трилогията „Хан Аспарух” и ще бъде представен на 31 март от 19.30 ч. в зала 1 на НДК

Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов живот под заглавие „Ханът и империята”. Със създаването й през 1981 година е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава, а на 31 март 2021 г. с ексклузивна прожекция НДК ще отбележи датата, на която се навършват 40 години от официалното откриване на Двореца. Премиерата на трилогията „Хан Аспарух” е била именно в легендарната зала 1, а днес с премиерната за софийската публика прожекция на „Ханът и империята” НДК отдава почит към традициите в българската култура, които са в основата на съвременните й измерения.

Отворено писмо на филмови дейци

21 February 2021

Филмовите дейци искат президентът Радев да наложи вето на промените в Закона за филмовата индустрия.

На 17 февруари т. г. Народното събрание прие Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, който трябва да влезе в сила със задна сила от 1 януари 2021 г. Промените бяха поготвяни в продължение на близо две години от специално за целта сформирани работни групи от професионалисти. Те трябваше да запълнят дефицити и да осъвременят действащата нормативна уредба. Между първо и второ четене в Комисията за култура и медии в последния момент бяха прибавени промени, които изменят първоначалните идеи и философия на Закона. От една страна, се въвеждат т.нар. финансови стимули (възстановяване на разходи), включително за чуждестранни кинокомпании, работещи у нас, а от друга в последния момент се добавиха и приеха текстове, с които се гарантира държавна помощ за производство на телевизионни сериали, „заснети по кинематографичен способ“. На Вашето внимание публикува текста на Отвореното писмо на филмовите дейци.

Разговорът с… режисьора и аниматор Андрей Кулев

15 February 2021

„Иван е човекът с лулата, бродещ из софийските улици, който пълни „кладата“ с тютюна на своите спомени и превръща живота в дим“

Повод за разговора с Андрей Кулев в документалният му филм „Човекът с кулата“, който има своята премиера на онлайн изданието на фестивала Master of Art 2021. За първи път бе представен на фестивала „Златен ритон“ 2020. Това е филм за художника, аниматор, кинорежисьор и поет Иван Веселинов. Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на филмите „Пълнолуние“, „Поет и Пегас“, „Линията“, „Пианистът“, „Любов с превалявания“, („Златен ритон“ за анимационен филм, 2015), „Риби, плувци, кораби“, „Нощите на един самотен вестоносец“. На последния фестивал за анимационно и документално кино получи „Златен ритон“ 2020 за най-добър български анимационен филм с „Santiago“.

„Петя на моята Петя“ и „Уроци по немски" в конкурса на София Филм Фест 2021

19 January 2021

Дебютните филми на Александър Косев и Павел Веснаков, тръгнали от София Мийтингс, ще се срещнат за първи път с българската публика

„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.