Късо кино: Панорама на Деян Барарев

05 February 2022

На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) Кинематограф.бг ще представи пет късометражни филма на режисьора

Дали защото филмографията му наскоро доближи класическите за голямото кино 90 минути, или защото просто му дойде времето, младият режисьор Деян Барарев този месец ще се зарадва на сериозно внимание. На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) ще има прожекция, съставена от 5-те късометражни филма, на които Деян е режисьор, а на някои и сценарист. Този формат тип панорама не е типичен за програмите на Кинематограф, но не това е причината да обърнем внимание на точно тази прожекция.

XX конкурс за късометражно кино, София Филм Фест 2022

03 February 2022

Вече са ясни 13-те финалисти, които ще бъдат оценявани от Международното жури

Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест

„Жените в киното“ на 26-ия София Филм Фест

02 February 2022

Фестивалът ще представи специална програма с филми на български жени-режисьори

Въпреки че относителният дял на филмите, реализирани от жени-режисьори, все още е малък, едни от най-успешните български творби, създадени след 1989 година, са дело на дами. 26-ият София Филм Фест ще подчертае тяхната роля в изграждане на облика на съвременното българско кино със специална програма от 11 филма, дело на режисьорки, навлезли в киното през последните четири десетилетия. Сред тях са Адела Пеева (стартирала през 80-те години), Иглика Трифонова (през 90-те), Зорница София, Светла Цоцоркова и Надежда Косева (в първото десетилетие след 2000), звездата на всички останали изгрява след 2010 – Кристина Грозева, Майя Виткова, Ралица Петрова, Елица Петкова, Мина Милева и Весела Казакова, Яна Титова. Филмите ще бъдат представени от техните автори в Дома на киното в периода 1-10 март 2022.

13 януари – Ден на българското кино

09 January 2022

В празничния ден зрителите ще могат да видят 13 филма, а също и две изложби посветени на историята на родната кинематография

На 13 януари през 1915 г., в първото столично кино „Модерен театър“ се състои публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“. Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е пионер на българското кино Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов, и двамата актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за шест дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София.

Васил Гендов. Живот между театъра и киното

01 December 2021

Изложбата ще се открие на 7 декември 2021 г. , вторник от 17.00 ч. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.

Изложбата се осъществява от научен екип на сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов /гл. специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“ . Художник-оформител на изложбата е Даниел Нечев.

Разговорът с… режисьора Явор Петков

15 November 2021

"Героите във филма не са представителна извадка"

Явор Петков е независим продуцент, режисьор и сценарист. Роден е в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия и от 2010 г. живее в Лондон, Великобритания, където основава продуцентската компания “Шипка”. "Дани. Легенда. Бог" е пълнометражният му дебют. Преди него снима два късометражни филма - "Amber" (2014) и "Green Man" (2014). Филмът бе представен в програмата на 24-ия София Филм Фест през октомври миналата година, а преди това получи наградата за операторско майсторство на фестивала "Златна роза" във Варна. Главната роля се изпълнява от Димо Алексиев, който изгражда образа на безцеремонен, безкомпромисен и недосегаем представител на икономическия и политическия елит. Под крилото на героя расте и усвоява маниерите му неговият малък кръщелник, който един ден ще надмине учителя си. Филмът тръгва по кината от 3 декември, в цялата страна.

Филм за Боян Петров тръгва в кината от 3-ти декември

14 November 2021

Две фото изложби подгряват премиерата на “Отново съм тук”, която ще бъде на Киномания 2021

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит. Българската премиера на лентата ще е на 29-ти ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикатекствата”. От 3-ти декември филмът тръгва в кината в цялата страна.

„Cinema Garage“ – масово чудо ли е седмото изкуство?

25 October 2021

За любовта към киното с премиерния документален филм на Касиел Ноа Ашер и Калоян Божило

Когато кинокритикът Ричодо Канудо в началото на миналия век е измислил понятието „СЕДМО ИЗКУСТВО“, за да отговори на порива си, че киното е синтез от временни и пространствени изкуства, което обединява зрители с творба, едва ли си е давал сметка, че киното по време на Пандемия ще се превърне в бутиково изкуство. Две години преди панацеята „зелен сертификат“, докато траеха дългите домашни арести, ние споделяхме с компютрите кино, литература, театър, музика. Споделяхме ги по бутиков начин: без да общуваме тет-а-тет с негово величество „зрителя“ и най-вече с „автора“. Същото правеха и кино фестивалите в онлайн среда, а ние, жадните за приключения обикновени почитатели на киното, натискахме „enter“ като за последно. Но за съжаление многозначителното „като за последно“ се оказа, че ще заеме по-дълга времева позиция в личното ни пространство.

„Страх“ е българският претендент за "Оскар" 2022

12 October 2021

Преди година филмът на Ивайло Христов получи и "Златна роза" за най-добър български филм

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от проф. Божидар Манов, избра българския претендент – „Страх“ на режисьора Ивайло Христов. Филмът предстои да излезе по екраните в България на 5 ноември, т. г.

Наградите "Златна роза" 2021

01 October 2021

"В сърцето на машината" е най-добрият филм на годината, а Павел Веснаков - най-добър режисьор

"В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев е най-добрият нов български игрален филм. Това реши международното жури на 39-ото издание на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" 2021. Филмът, създаден по истински случай от 70-те години, спечели и наградата за най-добър сценарий в лицето на Борислав Захариев. "В сърцето на машината" то предстои в края на януари 2022 г.

В очакване на "Златна роза" 2021

17 September 2021

От 23 до 29 септември във Варна ще се проведе 39-ото издание на фестивала за българско игрално кино

Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма, а програма „Открити хоризонти“ – още шест заглавия. Председател е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.