Синелибри 2023: Всички билети са в продажба

17 September 2023

Вече са ясни 11-те заглавия в конкурса за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба

От 14 септември билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба. Старт на фестивала на 6 октомври от 19:00 ч. ще даде блестящият стиймпънк романс „Клети създания“, който заслужено триумфира на фестивала във Венеция и отнесе наградата „Златен лъв“, покорявайки и критиката, и публиката. Виртуозна адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски творец Алистър Грей, филмът е постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. В ролята на Бела Бакстър ще видим прелестната Ема Стоун, а ученият, който ще я върне към живота, носи чертите на Уилям Дефо.

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

16 September 2023

Филмът на Матео Гароне е отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор на фестивала във Венеция

Тазгодишното издание на „Киномания“ отново представя най-доброто от световното кино през настоящата година. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика „Аз, капитанът“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, продукцията е отличена и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар

„Уроците на Блага“ е българското предложение за наградите „Оскар“ 2024

07 September 2023

Днес, 07 септември 2023 г., в Националния филмов център се проведе заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия. Комисията е в състав Людмила Дякова – председател и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

Жури, филми и събития на „Златна роза“ 2023

31 August 2023

Фестивалът се открива на 20 септември от 19:00 ч. с филма „Последният гларус“ на режисьора Тонислав Христов

59 български филма ще срещнат своята публика в залите на ФКЦ – Варна в продължение на 9 дни тази есен! 53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография. Разнообразие от жанрове, форми, стилове и тенденции, които ще се борят за сърцата на зрителите и за наградите на двете престижни журита.

„Уроците на Блага“ открива Киномания 2023

25 August 2023

Българската премиера на филма ще бъде на 16 ноември в зала 1 на НДК.

„Уроците на Блага“, който спечели 2 статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, ще има своята българска премиера на 16 ноември. Филмът ще открие 37-ото издание на Киномания в зала 1 на НДК. Продажбата на билети за премиерната прожекция започва в края на септември.

Дългоочаквани заглавия и изненади на „Златна роза“ 2023

22 August 2023

Не само творците, но и публиката се вълнува кои нови български филми ще излязат на екран тази година, в която преобладават горещи филмови новини. След ултимативния успех на „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала в Карлови Вари, имаме честта да сме първия фестивал, който ще покаже филма преди неговата официална премиера през ноември. Нямаме търпение да ви съобщим кои са и останалите заглавия, с които той ще се конкурира за престижната и стилна статуетка „Златна роза“.

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

12 August 2023

Празничната церемония по откриване на Синелибри ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата

Филмът „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, една от най-любопитните ленти на годината, дръзко съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването, ще ознаменува началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри! Главната роля е поверена на умопомрачително талантливата Ема Стоун, партнират ѝ Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли.

„Когато обичаш, трябва да си тръгнеш“

24 July 2023

Велислава Корабова се появи неочаквано за мен по време на втората част от заниманията ни по кинокритика. След една късна прожекция от програмата на Burgas International Film Fest се запознах с нея и я поканих да се присъедини към групата ни. Тя се появи заредена с енергия и сподели, че нейните интереси са свързани с журналистиката. Наскоро Велислава е взела участие в летен обучителен лагер по журналистика за гимназиални ученици, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, комисия „Фулбрайт“ и „Америка за България“. Затова няма нищо случайно, че тя спази обещанието си и написа свое ревю за филм от фестивалната програма. По-интересното е, че Велислава е впечатлена от история, която се оказа и мой фаворит сред чуждестранната селекция от късометражни конкурсни филми. „Когато обичаш, трябва да си тръгнеш“ спечели наградата на журито за най-добър чуждестранен късометражен филм. Елица Матеева

Бургас филм фест 2023: „Братя“

23 July 2023

Той е Константин Кръстев - член на Младежкото жури. Харесва точните науки, но обича да разсъждава върху теми, свързани с космическия разум. Във филма „Братя“ носител на наградата на младежкото жури от последното издание на Burgas international film fest, Константин откри своите теми за моралните предписания и фигурата на бащата като създател, повелител и норматив. На вашето внимание предлагаме ревюто на Констанин Кръстев, който посети уъркшопа по кинокритика, проведен в рамките на филмовия фестивал.

„Копенхаген не съществува“

22 July 2023

Филмът спечели Голямата награда на Международния гилмов фестивал Бургас 2023

Сценариите на Ескил Фогт са странно, сюрреалистично пътуване навътре в душата, изпълнено с любов и ужас. Когато гледах филма му „Невинните“ (2021) осъзнах, че децата ни превъзхождат в усещането за ужас и в създаването на ужас, а детските игри не са невинни, стига да се вгледаме внимателно в тях-те са концентриран образ на нашето изкривено съществуване. След „Най-лошият човек на света“ на норвежкия режисьор Йоахим Триер, драматургията на Ескил Фогт е като магнит за възприятията ми. С възхищение посрещнах и най-новата му история във режисьорския пълнометражен дебют на Мартин Скобер „Копенхаген не съществува“. Ако местата и хората в нашето минало са фиксация на пропуснатите възможности, които натрапчиво ни дебнат зад всеки ъгъл, какво се случва с любовта-дали тя не е илюзия, дори когато сме заедно с любимия човек?

„Август 13“

19 July 2023

Киното: възможният личен катарзис

В късометражната конкурсна програма на Burgas International Film Fest участва дебютният филм на Венцислав Сариев „Август 13“. Суровата картина не се преглъща лесно от публика, фиксирана в пуканки и холивудски екшъни, но пък Венцислав Сариев безкомпромисно се завръща към реалността ни и лични емоции, в които да си аутсайдер, търсещ себе си извън обичайните заподозрени: чалга, алкохол, агресивна тълпа е тотален нонсенс. Младежкото жури на фестивала в Бургас, както и изкушени от света на кино критиката зрители се срещнаха с Венцислав Сариев и Богдан Бухалов-изпълнител на една от главните роли в „Август 13“, за да споделят впечатления и да разговарят за филма. Интервюто е резултат от усилията на Никол Николова и Константин Кръстев, които направиха своите първи крехки стъпки в кинокритиката с ментор Елица Матеева.