„Петя на моята Петя“ с благотворителни прожекции

24 March 2022

Средствата, събрани от прожекциите, ще бъдат предоставени на кампанията на УНИЦЕФ „Помогни на децата в Украйна“

Създателите на филма, bTV Studios, Кино Арена и Cinema City организират благотворителни прожекции за събиране на средства в помощ на пострадалите деца от войната в Украйна и ще дарят приходите на УНИЦЕФ България.

Филмът "Бягство" с премиера по кината от 11 май

22 March 2022

Третият филм на режисьора Виктор Божинов тръгва по кината в цялата страна от 11 май. „Бягство“ е трилър, който разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

Джейн Кемпиън спечели наградата на Гилдията на режисьорите

13 March 2022

Това я прави фаворитка за наградата "Оскар" в категорията за най-добър режисьор с филма "Силата на кучето"

Номинираните в категорията получиха медальон и се изказаха в залата на х-л "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис. Освен Джейн Кемпиън това бяха Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Дени Вилньов за "Дюн". Кенет Брана ("Белфаст"), обаче не присъства и изпрати записано изказване.

Българската анимация на фокус в Португалия

13 March 2022

От 16 до 27 март 2022 г. на фестивала Мonstra/Lisbon Animation Film Festival ще бъдат представени творби от близкото минало и настоящето на родната анимация

Това е едно от най-мащабните събития, представящи българската анимация за последните двадесетина години. Българската анимация е фокус на 21-ото издание на Monstra/ Lisbon Animation Film Festival и ще допринесе за разпространение на българското анимационно кино в световен мащаб. Единайсет филмови програми с българска анимация, три изложби за българската анимация и два документални филма за прочути анимационни режисьори от България ще бъдат представени в рамките на Фестивала.

Награди на СБФД „Васил Гендов“

11 March 2022

Възраждане на традиция в нов формат

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ цели да продължи и развие традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г. В течение на годините наградите на СБФД за национално филмово изкуство са били връчвани в различни формати, но винаги при спазване на принципите на конкурентното състезателно начало и високи професионални и художествени критерии.

Изложба „Звезди на българското кино“

18 February 2022

Изложбата е съвместна инициатива на Българска национална филмотека и галерия "Синтезис". Куратор е Калин Руйчев, а откриването е на 1 март 2022 от 18:00 ч

Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др. Те са заснети в периода 1956-1972, който е особено плодотворен за българското кино, а кинематографията ни от онова време създава истински звезди.

Късо кино: Панорама на Деян Барарев

05 February 2022

На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) Кинематограф.бг ще представи пет късометражни филма на режисьора

Дали защото филмографията му наскоро доближи класическите за голямото кино 90 минути, или защото просто му дойде времето, младият режисьор Деян Барарев този месец ще се зарадва на сериозно внимание. На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) ще има прожекция, съставена от 5-те късометражни филма, на които Деян е режисьор, а на някои и сценарист. Този формат тип панорама не е типичен за програмите на Кинематограф, но не това е причината да обърнем внимание на точно тази прожекция.

XX конкурс за късометражно кино, София Филм Фест 2022

03 February 2022

Вече са ясни 13-те финалисти, които ще бъдат оценявани от Международното жури

Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест