С уикенд, посветен на литературата, продължава 9-ото издание на фестивала Master of Art. Три филма посветена на литературата могат да се видят в София, Пловдив и Варна, посветени на Екзюпери и „Малкият принц", Антъни Бърджес и „Портокал с часовников механизъм“, както и „Ако имаше филм за мен…“, посветен на българската поетеса Димана Йорданова.

Френският документален филм „Малкият принц: роди се звезда“ на Винсент Нгуен ни потапя във вселената на Малкия принц, по повод 80-ата годишнина на легендарния роман на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Изследвайки спомените на Сент Екзюпери и допълнен с великолепна анимация, този филм разказва историята за това как неговият автор превръща една детска приказка в универсална философска притча, която надхвърля векове, култури и епохи. Филмът ще бъде излъчен паралелно в три града на 18 февруари (неделя) от 18:00 ч. - София (кино „Люмиер“), Пловдив (Lucky Дом на киното), Варна (ФКЦ). Непосредствено преди това, отново паралелно в трите кина, ще бъде показан българският документален филм на режисьора Пламен Николов „Ако имаше филм за мен… Димана Йорданова“. Поетесата Димана Йорданова (издавана от „Жанет 45“) е едновременно основен герой и зрител в този документален филм. Говори за себе си в трето лице и с отстранение като за някой друг, когото познава добре. Този разказ е накъсан от стиховете ѝ, които чете сама.

petite_prince_heaser_carre2-e1697241051683.jpg

В събота (17 февруари), предстои премиерата на филма „Портокал с часовников механизъм – пророчеството“, реж. Беноа Фелиси. През 1971 г., след като излиза филма на Стенли Кубрик, Антъни Бърджес, британският автор на скандалния роман „Портокал с часовников механизъм“, получава критики от всички страни. Обществото, критиците и някои американски съдии са възмутени и Бърджес се оказва в светлината на прожекторите, обвинен в подбудителство към насилие и убийство. Така, той започва да пише ръкопис, който никога не е публикуван и до който днес имаме изключителен достъп чрез този филм. Прожекцията в кино „Люмиер“ започва от 17.00 ч., а малко преди това филмът ще бъде показан и в Пловдив и Варна.

JEFF_KOONS_QUAD_ENG.jpg

Още едно любопитно заглавие за „писането“, но този път с мастило, е канадският документален филм „Цветът на мастилото“, разкриващ мистерията и силата на най-старата медия през очите на Джейсън Логан, производител на мастила в Торонто. Събирайки цветове от природата – плевели, горски плодове, кора, цветя, камъни, ръжда – той прави мастило от почти всичко. Гледаме го отново в неделя, 18 февруари, от 15:30 ч. в Културен център G8, както и в Стара Загора на 20 февруари от 18:00 ч. в Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

За изкушените от съвременното изкуство още тази вечер (петък) в София, Пловдив и Варна предстоят и първите прожекции на италианския филм „Джеф Кунс - личен портрет“ не просто документален филм, а едно невероятно пътешествие в съзнанието на най-противоречивия артист на нашето време, показващ скритите механизми зад човека, художника и марката Koons. С ексклузивен достъп до дома на семейство Кунс в Йорк, Пенсилвания, документалният филм изследва корените и ежедневието на Кунс, следва го до огромното му студио в Ню Йорк,а след това през Катар и Европа до гръцкия остров Хидра, по време на обиколката му там с пет изложби през 2021 г. Освен другите творби, документалният филм показва и творбите Play Doh, Puppy, Balloon dog, Banality, Michael Jackson and Bubbles, Tulips, Lobster, Pink Panther, Bracelet, Cracked Egg, New Hoover Convertible.

V-IMETO-NA-BOGOVETE-poster.jpeg

Сред любопитните заглавия са още италианският „В името на боговете” (Аgalma) на режисьорката Дориана Монако, посветен на един от най-важните археологически музеи в света - Археологическия музей в Неапол. „Агалма“ (от древногръцки „статуя“, „образ“) побира красотата на музея не само поради визуално въздействащата експозиция от Класическата епоха, но също и поради единствените по рода си, другояче невидими интимни отношения изживявани в него, подобни на една тайна и непрестанно вълнуваща връзка, раждаща се между посетителите, великолепията на гръко-римската античност и страстното дихание на хората, планиращи ежедневно живота в музея. Представяме го във Филмотечно кино "Одеон" на 17 февруари, събота, 16:30 часа - прожекция, придружена от среща с режисьорката Дориана Монако и реализирана в партньорство с Италианския културен институт. Отново там през следващите дни гледаме филми за пазара „Боляо“ в Порто и кметството на Стокхолм, за архитекта Балкришна Доши, както и единствена прожекция на испанския филм „Изкуството на светлината и сенките“ - непознатата и впечатляваща история за произхода на киното и аудиовизуалното изкуството от праисторията до началото на 20 век.

В Дома на киното, отново съвместно с Институт Сервантес, гледаме „Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел”, реж. Хосе Луис Лопес-Линарес, проследяващ проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на художника Франсиско де Гоя, на когото винаги се е възхищавал и на когото е посветил филма „Призраците на Гоя“ с Милош Форман. Как Гоя предусеща модернизма, не само в изобразителния смисъл, но и по засегнатите теми: войни, мигранти, увреждания (Гоя е бил глух), „малките хора“ и преди всичко стигматите на лудия свят. Гоя, който, както казва Малро, е последният от класиците и първият от модерните. В съботния ден Домът на киното представя индонезийския филм „Да създадеш скулптура гигант” за скулптора Ньоман Нуарта, автор на величествената гигантска каменна птица на о-в Бали - „Гаруда Вишну Кенчана“.

Пълната програма на фестивала ще намерите на masterofartfilmfestival.com, както и в партньорските кина на фестивала. Тазгодишното издание на Master of Art ще продължи до 3 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“, Евросинема и кино „Влайкова“ в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека “Захарий Княжески” - Стара Загора. Филмовият фестивал Master of Art е подкрепен от Национален фонд „Култура“, Национален филмов център и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г.

Държавният културен институт към Министъра на външните работи за поредна година осигурява наградата за най-добър български документален филм за изкуство. Голямата наградата за най-добър филм на фестивала се връчва от АУРУБИС БЪЛГАРИЯ, а „Овергаз“ за поредна година подкрепя фестивала и по-специално конкурсната категория „Изкуство и власт“. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“. Генерален спонсор на Master of Art през 2024 г. е Електрон Прогрес. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Италианския културен институт и Институт Сервантес. Основен медиен партньор е БТА.

Зa фестивала: 

Master of Art е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания СПОТЛАЙТ и Фондация Master of Art с подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

Свързани статии