„Георги и пеперудите“ на 20 години!

20 November 2023

Разговор с продуцента Мартичка Божилова и режисьора Андрей Паунов

На 21 ноември от 18:30 ч. на голям екран в кино “Люмиер” зрителите ще видят дигитално възстановената версия на “Георги и пеперудите” – един от най-награждаваните документални български филми през последните 20 години. Събитието е част от тазгодишното издание на „Киномания“ и е специален жест към най-запалените киномани. Те ще имат възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага.

„Уроците на Блага“ тръгва по кината от 15 декември

16 October 2023

Най-новият филм на Стефан Командарев с нова премиерна дата

„Уроците на Блага“ вече спечели две статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, получи седем награди на Националния фестивал за игрално кино „Златна роза“ (включително Най-добър филм и Награда на публиката), влезе в селекцията за Европейските филмови награди 2023, както е и българското предложение за наградите „Оскар“. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своето киноразпространение в България от 15 декември тази година.

„Диада“ – сбогуване с мечтите

13 October 2023

В съвременното кино все по-често срещаме филми и сериали, обвързани с агресията в училище, отношения между родители и деца, домашното и сексуалното насилие. Българското кино също изследва в новите си творби подобни теми, макар и дълго пренебрегвани.

На какви уроци ни научи Блага?

12 October 2023

„Стефан Командарев не прави филми, които да ни разсеят, да ни забавляват на маса или да ни успокоят, че всичко е наред. Той прави социално кино, кино с мисъл и цел, насочващо публичното внимание към проблемите на обществото, в което живеем. Новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ни прекарва през най-тъмните кътчета на българската действителност, като поставя във фокуса една от най-незачитаните и уязвими прослойки в обществото ни, а именно пенсионерите.

Наградите на фестивала „Златна роза“, Варна 2023

01 October 2023

„Уроците на Блага“ и „Диада“ си поделиха голямата награда „Златна роза“ 2023

На тържествена церемония в зала 1 на ФКЦ – Варна бяха връчени наградите на най-добрите български пълнометражни и късометражни игрални филми и телевизионни сериали. Предлагаме Ви пълен списък на наградите:

Жури, филми и събития на „Златна роза“ 2023

31 August 2023

Фестивалът се открива на 20 септември от 19:00 ч. с филма „Последният гларус“ на режисьора Тонислав Христов

59 български филма ще срещнат своята публика в залите на ФКЦ – Варна в продължение на 9 дни тази есен! 53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография. Разнообразие от жанрове, форми, стилове и тенденции, които ще се борят за сърцата на зрителите и за наградите на двете престижни журита.

„Уроците на Блага“ открива Киномания 2023

25 August 2023

Българската премиера на филма ще бъде на 16 ноември в зала 1 на НДК.

„Уроците на Блага“, който спечели 2 статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, ще има своята българска премиера на 16 ноември. Филмът ще открие 37-ото издание на Киномания в зала 1 на НДК. Продажбата на билети за премиерната прожекция започва в края на септември.

Дългоочаквани заглавия и изненади на „Златна роза“ 2023

22 August 2023

Не само творците, но и публиката се вълнува кои нови български филми ще излязат на екран тази година, в която преобладават горещи филмови новини. След ултимативния успех на „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала в Карлови Вари, имаме честта да сме първия фестивал, който ще покаже филма преди неговата официална премиера през ноември. Нямаме търпение да ви съобщим кои са и останалите заглавия, с които той ще се конкурира за престижната и стилна статуетка „Златна роза“.

Второто издание на „Свети Влас Филм Фест“, събира любими имена на българското кино

04 July 2023

В селекцията влизат филми, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

Един от най-очакваните кино фестивали край морето - „Свети Влас Филм Фест“, стартира своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на Кметство Свети Влас.

Трети международен документален Родопи филм фест 2023

25 June 2023

Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли, 2023 в град Смолян

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на фестивала вкючва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме днес.