МФФ „Любовта е лудост“ за 28-ми път, или коя е най-добрата съпруга на света?

22 August 2020

Снощи във Варна се откри Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" 2020

Дали е авантюра МФФ „Любовта е лудост“ през 2020, не се наемам да гадая, но едно е сигурно: фестивалът официално е открит. В програмата му има какво да се види, а и три от панорамните заглавия са сред номинираните за европейски филмови награди (2020), така че, ако не гледате конкурсната програма, но пък се опитвате да се проявите като елитарен зрител, то задължително трябва да видите най-новия филм на легендарния унгарси режисьор Ищван Сабо „Окончателен доклад“. Не забравайте за новата версия „Берлин, Александерплац“ и за „Сестричка“, където отново ще видим Нина Хос, позната на родната публика от филми като „Барбара“, „Феникс“, а много скоро ще я гледаме и „В кръвта на пеликана“.

„Господ съществува, името й е Петруния“ – дали Бог слуша пънк рок?

11 August 2020

Тя е Петруния Ефтимофска. С университетска диплома за историк. Годината е 2018. Някъде в Македония, но може и да бъде някъде в България. Тя е безработна висшистка. Няма трудов стаж, прехвърлила е 30-те, няма осигуровки, няма да има и необходимия стаж за пенсия. Позната картинка, дотук сякаш съм „играла“ в този филм. Тя си търси работа. Постоянно попада на шефове, които са тотален гърч на интелектуалността, но могат да си позволят лукса - да унижават, нищо, че носят къси, бели чорапи под панталона и говорят на диалект. Тя прави разлика между правило и закон. И двете идват от хората и ходят по хората, но законът се спазва, правилото... може да се наруши, ако е резултат от криворазбраните традиции на общество затънало в средните векове. Тя вярва в Бог и иска поне веднъж да й провърви в живота, та родителите й да се зарадват, особено майка й, която я мисли за недодялана и дебела. Петруния прави нещо необикновено, заради което прекарва денонощие в полицейския участък.

Започна София филм фест Варна 2020

11 August 2020

Когато белгийският крал закусва бос в двора на едно музикално училище...

10 август – не характерно лежерен понеделник е. Жегата сякаш се е отказала да гостува на новата кино локация за Варна – дворът на НУИ „Добри Христов“ – Варна. Проектът „YaYa & Chillov“ въвежда с лекота в своя Wagabunga Saund System киноманите, които пробват ароматно вино от известна марка, докато слушат дивни ритми. Хората са приветливи, доброволците действат по команда. Няма излишен шум. Музикантите дават всичко от себе си, а варненци наистина ги обичат, защото ги познават и им се радват от сърце.

Започва "Кино за пътешественици"

31 July 2020

Началото е на 1 август, когато ще бъде премиерата на филма „Оризовите полета на Филипините”

За поредна година кино пътешествията стартират отново в началото на август. В рамките на 16 дни „Кино за пътешественици” ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”.

Седмица на иранското кино

15 July 2020

Седмица на иранското кино ще стартира на 24 юли в Дома на киното. Събитието е организирано от фестивала Sofia MENAR със съдействието на Иранския културен център в София. Панорамата включва 7 заглавия от последните 5 години, отличени на международни филмови форуми.

Открива се Лятна киномания 2020

09 July 2020

Начало ще даде филмът „Шпионската афера „Оса” с участието на Пенелопе Крус и Едгар Рамирес

Специалното издание на фестивала ще се проведе между 20-22 юли и 4-10 август единствено на Платформа А6

Премиера на "Денят на жената"

03 July 2020

София филм фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански „Денят на жената“

Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. Световната премиера на филма е в програмата на международния кинофестивал в Москва през 2019 година, а след това печели специална награда в Ялта и приза за най-добър филм на фестивала „Russia Abroad“.

Кинематографическата деятелност на Чарлс Райдър Нобъл и Джон Маккензи на Балканите

21 June 2020

Д-р Петър Кърджилов, д.н. представя най-новото си изследване, публикувано на англисйки език от научно издателство „Кеймбридж”

Книгата представлява документална реконструкция, обхваща ранен и сравнително слабо изследван период от историята на киното. Тя е плод на задълбочени, детайлни и дългогодишни проучвания. Посредством умелото използване на историческите извори и богатия фактологически материал, открити от автора в периодичния и специализирания печат, в рекламни филмови каталози, архивни документи и административни протоколи, в мемоари и лична кореспонденция, изданието проследява (крачка по крачка) пътя на Чарлс Нобъл и Джон Маккензи в България; съдбата на заснетите от тях кинокадри, показани първоначално в Лондон (театър „Алхамбра” и клуба на Кралското научно дружество), а след това и в Западна Европа, Щатите и България; отзивите в печата за тези филми, отразяващи отношението на обществото към тях…

София Филм Фест 2020 се завръща!

16 June 2020

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 – лято и есен.

София Филм Фест се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Февруари" на Камен Калев в официалната селекция на Кан 2020!

03 June 2020

Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс онлайн, филмът е в Официалната селекция на КАН, оповестена преди минути от артистичния директор Тиери Фремо

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан. “Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

Десетилетие на българското кино по Neterra.TV+

02 June 2020

Домът на киното представя в цяла България специална селекция от успешни български филми за периода 2010-2019 в онлайн платформата Neterra.TV+

И за България, и за света, новото десетилетие започва с возвисяващо разкритие – киното е навсякъде и по всяко време. По тази причина Домът на киното, с подкрепата на Столична община, насочва поглед към обещаващия потенциал на българското кино, опознавайки неговите постижения от последните десет години. Онлайн платформата Neterra.TV+ се присъединява към инициативата и предоставя пространството си, за да направи достъпа до нея максимално лесен и приятен.