За 22-ра поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Един от най-важните акценти във фестивалната програма и мисия от неговото създаване е подкрепата на българското кино във всичките му творчески проявления. Конкурсът за български късометражен филм се превърна в традиция и подкрепя млади автори, реализирали своите проекти за кратки киноразкази.

За пета поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио, а филмът-победител ще се избере от международното жури на фестивала. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Павел Веснаков. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България.

Селекционната комисия – актрисата Касиел НОА АШЕР, режисьорът Иван ВЛАДИМИРОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Аспарух ПЕТРОВ, избраха следните 12 заглавия, които ще бъдат представени на Международното жури на 28-ия София Филм Фест (подредени тук в азбучен ред според заглавията им):

1. Басейнът / The Pool, режисьор Павлина Божкова, 18 мин.

2. Дъщерята на художника / The Artist's Daughter, режисьор Димитър Димитров, 12 мин, анимация

3. ЕХО II / Echo II, режисьор Йордан Михайловски, 27 мин.

4. Мама умря днес / Mother Died Today, режисьор Филип Андреев, 29 мин.

5. Премиерата / The Premiere, режисьор Тома Вашаров, 25 мин.

6. Пукнатината / Fracture, режисьор Димана Пъстракова, 30 мин.

7. Свиждане / The Visit, режисьор Веселин Бойдев, 17 мин.

8. Силвия иска да играе / Silviya Wants to Play, режисьор Ваня Бойчева, 24 мин, документален

9. Сияния / Shinings, България-Швейцария, режисьор Лазар Иванов, 28 мин.

10. Шоколад / Chocolate, режисьор Орлин Милчев, 15 мин.

11. Dogumentary, режисьор Илина Перянова, 27 мин.

12. Harmonia, България-САЩ, режисьор Богдан Дарев, 27 мин.

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма-победител.