Разговорът с... Владислaв Тодоров

23 August 2017

„Човек по един или друг начин трябва да се стреми да бъде майстор, за да бъде удивителен.”

Поводът да се срещнем с Владислав Тодоров бе премиерата на книгата му „Пумпал” на издателство „Колибри”, в чийто офис правим и нашия разговор. Той се проведе през месец май когато двамата с режисьора Тео Ушев кандидатстваха с проект за игрален филм по романа. Художествена комисия за игрално кино го оцени високо и предстои да бъде сниман. След „Дзифт” и „Цветът на хамелеона” предстои да видим и трети филм по сценарий на Владислав Тодоров.

Николай Акимов: Кирилицата е чисто българска азбука

18 June 2017

Разговор с режисьора Николай Акимов, автор на документалния филм „За свети Методий, глаголицата, кирилицата и БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА”.

„Нашата азбука, наречена Кирилица, е чисто българска. И досега няма окончателно приет исторически вариант, който да казва: „Сто процента това е нашата азбука и тя идва оттам!”. Знае се, без съмнение, че тя е на основата на гръцката азбука, но другите знаци, които по това време са около половината от знаците, не е ясно откъде идват. Версията, която ние представяме на архитект Слави Дончев звучи изключително достоверно, защото е свързана с исторически факти”. Това казва в разговор за сайта “въпреки.com” режисьорът Николай Акимов, автор на документалния филм „За свети Методий, глаголицата, кирилицата и БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА”. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.

Венцислав Василев: Вярвам в прошката!

29 April 2017

Разговор с режисьора на филма „Сняг”, който БНТ ще излъчи на 30 април вечерта

В неделя (30 април) по БНТ 1 стартира поредица „Ново българско кино”, която започва с дебютния пълнометражен филм на режисьора и сценарист Венцислав Василев – „Сняг”. Преди две години, филмът бе в конкурсната програма на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015, където направихме част от този разговор и продължихме дни преди телевизионната премиера. За съжаление филмът не получи своето разпространение по кината, каквото заслужаваше.

Тери Джоунс: “Въпросът не е откъде идва хуморът, а къде изчезва”

11 April 2017

Разговор с един от великите "Монти Пайтън"

Преди 20 години (май 1996) в Дома на киното в София се проведе първия (и засега последен) МОНТИ ПАЙТЪН ФЕСТ. Специален гост на това събитие бе един от членовете на групата Тери Джоунс. Освен като майката на Брайън, той е известен и като съсценарист и актьор в групата. Заедно с Три Гилиъм са режисирали “Монти Пайтън и Свещения Граал” и “Смисълът на живота според Монти Пайтън”, а самостоятелно е режисьор на “Животът на Брайън”. След периодът с “Монти Пайтън” прави филмите “лични услуги” и “Ерик Викингът”. От 1976 г. пише книги за деца. Негов е сценария за “Лабиринт” с Дейвид Боуи и Дженифър Конъли.

Зорница София: „Тя губи всичко, защото е просто човек“

29 January 2017

Втора седмица на екран се прожектира третият филм на Зорница София „Воевода“. За първият уикенд той бе гледан от 14 000 зрители, а до този момент – от над 40 000. В нашия разговор говорим за филма и неговите днешни отправни точки.

Никита Михалков: "Дали светът иска поне малко да научи за руската душа"?

05 January 2017

Това е интервю правено преди десет години, но голяма част от въпросите и отговорите продължават да стоят актуално. Големият руски режисьор и актьор от години има спорен авторитет, но със сигурност има биография свързана с безспорни творчески върхове.

Д-р Петър Кърджилов: Фактологически недоимък над половин век властваше над нашето кинознание

04 January 2017

Наскоро бе премиерата на най-новата книга на филмовия изследовател на киното, журналист и писател д-р Петър Кърджилов „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896–1915)”. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.

Сър Алън Паркър: “Най-добрите филми се правят все още от моето поколение”

30 November 2016

Той едва ли има нужда от специално представяне. Неговите филми отдавна са го превърнали в култов режисьор. “Среднощен експрес”, “Пилето”, “Пинк Флойд: Стената”, “Ангелско сърце” са само част от шедьоврите на киното, които промениха представите и възгледите на няколко поколения.