27-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ #RECONNECT

01 March 2023

Фестивалът очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 – официалното откриване на 27-ия София Филм Фест е на 16 март в Зала 1 на НДК.

Всеки зрител в над 100-годишната история на киното е усещал уникалната връзка между филмовите сюжети и реалността на ежедневието. Именно магията на движещите се образи ни позволява да се докоснем, да общуваме, да възобновим контакта с красивото, доброто, ценното в нашето съществуване и чрез връзката по между ни и с киното да влеем нова енергия и жажда за промяна в реалността, която градим ние, хората. Екипът на София Филм Фест се е посветил на една мисия – да СВЪРЖЕМ филмовите истории с тяхната публика, да провокираме вечно търсещия дух у всеки един от нас и да се забавляваме на кино! Благодарим ви, че сме заедно вече 27 години!

Наградите БАФТА 2023

20 February 2023

Военният епос "На Западния фронт нищо ново" доминира на церемонията за наградите БАФТА, спечелвайки седем отличия, в това число за най-добър филм

Военният епос "На Западния фронт нищо ново" доминира на церемонията за наградите БАФТА, спечелвайки седем отличия, в това число за най-добър филм. Сред останалите награди за продукцията са за най-добър режисьор (Едвард Бергер), най-добър адаптиран сценарий и най-добър неанглоезичен филм. Със седемте си награди "На Западния фронт нищо ново" подобри рекорда за най-много отличия, спечели от неанглоезичен филм. Досегашният рекорд от пет награди принадлежеше на италианската драма за съзряването "Ново кино "Парадизо" (1988).

Осмо издание на филмовия фестивал на изкуствата „Master оf Art”

09 February 2023

Откриването е на 10 февруари (петък) от 18:00 ч. в кино „Люмиер“

Тази година ще изпреварим пролетта и ви каним на фестивал в София, Пловдив, Варна и Стара Загора в периода 10 февруари - 8 март. Фестивалът представя над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите Архитектура, Дизайн и мода, Изобразително изкуство, Музика и танц, Литература, Фотография, Театър и кино, Съвременно изкуство и Изкуство и власт.

Радослав Спасов с Наградата на София на 27-ия София филм фест

31 January 2023

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март на 27-ия София Филм Фест той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей!

Фолкер Шльондорф открива София Филм Фест 2023 с „Повелителят на горите“

27 January 2023

Церемонията по откриване и прожекцията на „Повелителят на горите“ ще се състоят на 16-и март от 19:00 часа в Зала 1 на НДК

Носителят на Оскар и Златна палма в Кан ще засади първото дърво в гората на София Филм Фест – инициатива, подкрепена от Столична община и Yettel. Публиката ще се срещне със специална селекция от филми на Шльондорф в партньорство с Гьоте-институт през март.

„Васил“ – източният Одисей и тайнственият остров на щастието

25 January 2023

Иван Бърнев сияе в тази роля! Излъчва чар, топлина и финес.

Когато мъж подари книга на непозната жена, това е интимност. Когато мъж подари на непозната испанка „Времеубежище“ от Георги Господинов – това е поезия! А ако гледаме на голям екран подобна история, без да ни казват името на книгата, но ние я разпознаваме, а мъжът и жената никога няма да се срещнат, но мислите им се пресичат във времето – тогава непременно си заслужава да сме част от тази история, защото добрите истории са дар за душата. Последната в тези смутни дни сякаш няма поводи за радост, но ето че филмът „Васил“ се появява навреме, заради героят му – българин с топло сърце и златни ръце.

Пътешествие из Ледени светове: документално и късо кино

23 January 2023

Ако сте от любителите на снега и студовете, и съответно от онези, които напълно оправдано са разочаровани от зимата до този момент, то от редакторския екип на Кинематограф са подготвили едно събитие именно за вас. На 25-ти този месец от 19:00 часа в „Клуб на пътешественика“ ще имате шанса да изживеете любимите си смразяващи моменти с една специално подбрана вледеняваща селекция на тема „Ледени светове“. Ако не сте събрали достатъчно топлина през „пролетните“ дни на януари, то натрупайте колкото можете повече през оставащото време, тъй като програмата ще ви разходи из едни от най-студените и непристъпни кътчета, както на планетата, така и в човешкия ум.

Финалистите в конкурса за български късометражен филм на 27-ия София Филм Фест

18 January 2023

За четвърта поредна година наградата е осигурена от Доли медия студио

За 21-а година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Специалната селекционна комисия в състав Елица Петкова (режисьор), Росен Спасов (филмов експерт) и Орлин Менкаджиев (режисьор, носител на наградата за Най-добър български късометражен филм през 2022) избра 12 късометражни творби.

Носителят на "Оскар" Ян Сверак ще представи новия си филм на София филм фест 2023

10 January 2023

Ретроспектива на творчеството му може да се види в Чешкия център

Ян Сверак е голямата звезда на съвременното чешко кино. Дипломната му работа от прочутия пражки киноуниверситет ФАМУ, късометражният „Нефтианци“, получава „Оскар“ за студентски филм, а през 1996 Сверак, на 31 години, грабва и „Оскар“ за знаменития си филм „Коля“. През изминалите близо 30 години Ян Сверак е автор на над 15 игрални, късометражни и документални филма, повечето от които носители на престижни международни награди и разпространявани в кината по цял свят.

Кристен Стюарт ще бъде председател на журито на Берлинале 2023

28 December 2022

В продължение на 11 дни през февруари 73-ото издание на Международния кинофестивал в Берлин дава начало на фестивалния сезон в Европа.

След две години, белязани от пандемия и ограниченията заради нея и след 72-ото издание на Берлинале, което бе опит за връщане към „нормалното” във фестивалния живот, Берлинале очаква все повече преки срещи и между звездите в кинематографията, и на публиката с тях, както и повече зрители в киносалоните. Вече е известно, че председател на международното жури на Берлинале, което ще се проведе от 16 до 26 февруари в германската столица, е американската актриса, сценарист и режисьор Кристен Стюарт.