В интернет пространството вече може да се слуша пилотният ,,Епизод 1: Пионерите‘‘ на новия подкаст „Филмотечно“, инициатива на Българска национална филмотека. Подкастът е посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство.

В първия брой се разказва за зараждането на киното, първите му стъпки от панаирджийско зрелище до превръщането му в изкуство. От прожекциите на братя Люмиер в парижкото „Гранд кафе“ и до появата на първите филми на територията на България. Как се е случвало киното, когато кино-зали все още не са съществували, за странствата на първите кинопрожекционисти, и за първите родни ентусиасти, които използват новата технология, за да разкажат своите истории.

IMG_0406.JPG

Гости в пилотния епизод на „Филмотечно“ са историкът на ранното българско кино д-р Петър Кърджилов и доц. Теодора Стоилова-Дончева, изследовател на българското документално кино и сценарист на новия документален филм ,,Киноекстремисти‘‘, посветен на режисьорите пионери на българската кинематография. Водещи са филмовите експерти от БНФ – Галя Жекова и Росен Спасов.

„Филмотечно“ може да се слуша в подкаст платформите Spotify и SoundCloud и в официалният YouTube канал на Българската национална филмотека (БНФ), както и в социалните мрежи – във Facebook и Instagram. На адрес filmotechno.wordpress.com, могат се разгледа допълнителна информация като литература, филмови заглавия и други референции, както и любопитни материали по темите, които се коментират в отделните броеве.

В рамките на шест отделни тематични броя, които ще бъдат публикувани до края на 2024, подкаст ,,Филмотечно‘‘ си поставя за цел да проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, с особен поглед върху ранното българско кино, но и развитието на кинокултурата в България – от първата прожекция през 1886 до днес. Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кинопоказа. Ще се засегнат ключови периоди и етапи от началото на ХХ век, които бележат началото на творческата изява през новото изкуство, като локалната българска ситуация неминуемо се съпоставя с глобалния контекст от епохата и развитието през следващите десетилетия. Всеки брой на подкаста ще има гостуващи експерти, които заедно с водещите, ще обрисуват по-пълна картина, както на епохата, в която е ситуирана темата, така и нейното изчерпателно и атрактивно представяне.

Подкастът има за цел не само да акцентира върху определени теми, автори и филми, а ще даде и възможност на слушателите да посетят Филмотечно кино „Одеон“ с вход свободен, за да видят някои от филмовите заглавия, за които се говори в отделните броеве. След всеки брой ще има по един филм, който слушателите ще могат да посетят. В програмата на Филмотечно кино „Одеон“ това ще бъде упоменато като Подкаст „Филмотечно“ препоръчва. За киното е добре да се говори, да бъде дискутирано и обсъждано, да се познават неговите достижения, неговите низини и върхове, но е важно най-вече да бъде гледано!

Насладете се на Епизод 1 и очаквайте Епизод 2, посветен на фестивалите за аудио-визуално наследство в края на март 2024.

,,Епизод 1: Пионерите‘‘ на подкаст ,,Филмотечно‘‘ може да слушате на следните платформи:

Spotify - https://open.spotify.com/show/6YtBy0plS5XgvPzvDANv2p

SoundCloud - https://soundcloud.com/blgarska-naczionalna-filmoteka/final-session-31012024?si=722714d1661542dd8df43ac853a3e2e4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=QidLt2h-LG0

За още интересни истории от света на аудио-визуалното наследство посетете:

Официалната страница на подкаста - https://filmotechno.wordpress.com/

Facebook - https://www.facebook.com/profile.php?id=61554940726248

Instagram - https://www.instagram.com/filmotechno/

Споделяйте, следвайте, харесвайте, коментирайте и се абонирайте!

Подкаст „Филмотечно“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.