Настоящото 74-о поред издание на кинофестивала представя еклектична програма с филми на режисьори и актьори от целия свят – както големи продукции, така и документални филми, политически ангажирани и независими такива.

Филмът Small Things Like These („Малки неща като тези“) е киноадаптация на бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган. Той е в включен в конкурсната програма и ще се бори за отличието „Златна мечка“.

small_things_like_these_cillian_murphy-1280x720.jpg

В Small Things Like These Килиън Мърфи работи с белгийския режисьор Тим Милантс, работили заедно и преди това върху сериала „Остри козирки“. Във филма участват още британските актриси Мишел Феърли, позната от сериала „Война на тронове“", и Емили Уотсън. Филмът разказва практиката на манастирите между 1920 и 1990 г. да дават за осиновяване извънбрачни деца и да експлоатират техните майки. Убедени сме, че тази драма за случилото се на най-уязвимите членове от обществото и за борбата срещу несправедливостта ще намери отглас сред публиката, каза италианецът Карло Шатриан, който е директор за последно издание на кинофестивала заедно с нидерландката Мариете Рисенбек. През следващата година Шатриан и Рисенбек ще бъдат сменени от американката Триша Тътъл.

След звездите, очаквани на „Берлинале“, е и легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе, който ще получи почетна „Златна мечка“ за цялостен принос.

910754.jpg

Фестивалът е известен с политическата си ангажираност. Сега той се провежда повече от четири месеца след началото на конфликта между Израел и Хамас. Преди откриването около 50 сътрудници на Берлинале подписаха открито писмо до директора на фестивала за приемане на по-категорична позиция във връзка с „атаката срещу живота на палестинците“. Досега ръководството изразяваше „съчувствие към всички жертви в Близкия изток“ и се безпокоеше от надигащата се антисемитска и антимюсюлманска вълна.

На фестивала ще бъде показан филмът No Other Land („Няма друга земя“), осъществен от израело-палестински екип и посветен на разрушаването на Масафер Ята на Западния бряг от израелските власти.

Израелският режисьор Амос Гитай ще представи филма си по пиесата на Йожен Йонеско „Носорог“ с участието на френско-швейцарската актриса Ирен Жакоб.

В надпреварата за „Златна мечка“ е включен иранският филм „Любимата ми торта“ на режисьорите Мариам Могадам и Бенташ Санаеха. Двамата творци нямат право да напускат Иран независимо от поканата на „Берлинале“.

От френска страна участват филмите l'Empire („Империята“), представляващ научно-фантастичен римейк на „Междузвездни войни“ с режисьор Брюно Дюмон, и автобиографичният Hors du temps („Извън времето“) на Оливие Асаяс.

Досега „Златна мечка“ не е била връчвана на продукция от африканския континент, но тази година регионът е добре представен в програмата. Мавританският режисьор Абдерахман Сисако участва с филма „Черен чай“, а сенегалката Мати Диоп ще покаже документалният „Дахомей“, разказващ историята на върнатите в Бенин заграбени по време на колониалния период кралски съкровища.