В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези 12-14- годишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не говорят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход - чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“ и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.

Нека тази продължителност не ви стряска. И не, този филм не е само за киномани. Той е всичко онова, което не сте гледали. Той не е приказка, г-н Бахман няма магическа пръчка за разрешаване на проблемите. Няма да видим и холивудски happy-end. Затова елате на 22 юни от 18 ч. в кино „Одеон“ е се убедете сами. „Избрахме „Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от тазгодишния фестивал „Берлинале“, защото той не може да остави нито една публика равнодушна. Особено българската публика, защото г-н Бахман развива една специална връзка на доверие и взаимна привързаност именно с децата от български произход в класа му“. казва Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана колектив“, което заедно с „Кинематограф“ организира тазгодишното 7-мо издание на фестивала. „Срещи на младото европейски кино“.

Откриващият филм е част от тематичната секция на фестивала „Смелите деца“. Друг акцент в нея е словенската класика „Долината на мира“, отличен на филмовия фестивал в Кан през 1957 г. Във филма две деца, останали сирачета по време на войната – словенското момче Марко и германско момиче Лоте, заедно търсят “долината на мира”.

Klasnata-staya-na-g-n-Bahman.jpeg

В програмата на фестивала за пореден път ще бъдат представени смели съвременни игрални и документални филми от осем държави, специална кинообразователна селекция за ученици, срещи и дискусии с българските режисьори Слава Дойчева, Христо Сименовов и Димитър Димитров – Анимитер. Мастер клас с Ралица Петрова, чийто пълнометражен дебютен филм “Безбог” печели голямата наградата на филмовия фестивал в Локарно през 2016, ще отвори вратата към новата платформа на програмата WOMED, чиято цел е да подкрепи жените в творческите индустрии- сценаристи, режисьори, кино и телевизионни продуценти, където все още равенството на половете е мираж , а достъпът до информация и финансиране за жените – откровено дискриминационен. „ Аз виждам страшно много сексизъм в българските филми, в тях просто липсват жените, които аз познавам. Комисиите, които оценяват проекти, трябва да обръщат внимание на това какъв е образът на жената и дали пак не се набляга на патриархалния разказ, който включва стереотипните образи на „леката жена“ или „майката“ – казва режисьорката в разговор с Ралица Асенова – мотор на фестивала и програмата.

Именно на ролята и почерка на жените е посветена панорамата „Моето място в киното“, в която са включени Жалейка" на Елица Петкова, за едно 17-годишно момиче, което търси свободата; Другата страна на всичко" на Мила Турайлич, документален филм, представляващ интимен разговор между майка и дъщеря за конфликт, разделил не само един дом, а цялата страна и Клео от 5 до 7" , на Варда.

Програмата Сестри“ обединява истории от Словения, Швеция, Италия и Испания, за да разкаже приключенията на млади момичета, поставени пред различни изпитания, които успяват да се съхранят, благодарение на силата на приятелството и доверието помежду им.

Cleo-et-5-a-7.jpg

Друг акцент в селекцията са няколко шедьовъра на легендарната френска режисьорка Аньес Варда, един от пионерите на Френската нова вълна, които достигат до българската публика благодарение на Френския институт в България. Зрителите на фестивала ще видят част от първите филма на Варда – пълнометражните „Рибарското селище – La pointe courte” и вече споменатия „Клео от 5 до 7“, както и по-малко познати късометражни документални творби на авторката. „Ако отворим хората, ще намерим пейзажи. Ако ме бяха отворили мен, щяха да намерят плажове.“ Това са думи на Варда, достатъчни за да обрисуват нейната чувствителност и неповторим стил.

Както и в предишните издания, отново фокус ще бъде поставени и върху идеята за включването на киното като част от програмата в училище, ще бъдат сподели конкретни примери и практики за ролята на киното като средство за наваксване на образователни дефицити.

Фестивалът ще тече от 22 до 30 юни паралелно в кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт с подкрепата на Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура“, както и на многобройни партньори от България и чужбина. Пълната програма и условията за регистрация в ателиета, може да намерите тук http://youngcinema.eu/about.