На 9 май 2021 г. (неделя) по повод Деня на Европа бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България съвместно с кината от мрежата Европа синема – „G8“, София, „LUCKY Дом на киното“ – Пловдив, Фестивален и конгресен център – Варна, киноразпространителската компания BS филм , продуцентите „Агитпроп“ и „Компот колектив“ Ви канят на кино. Европейско кино! През целия ден в салоните на кино „G8“ (ул. „Уилиям Гладстон“ 8, София) ще бъдат показани специални селекции от европейски филми с вход свободен. Кината в Пловдив и Варна също ще програмират по един европейски филм специално за Деня на Европа. Билети могат да бъдат закупени на касите.

На 9 май 2021 г. (неделя) по повод Деня на Европа бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България съвместно с кината от мрежата Европа синема – „G8“, София, „LUCKY Дом на киното“ – Пловдив, Фестивален и конгресен център – Варна, киноразпространителската компания BS филм , продуцентите „Агитпроп“ и „Компот колектив“ Ви канят на кино. Европейско кино!

През целия ден в салоните на кино „G8“ (ул. „Уилиям Гладстон“ 8, София) ще бъдат показани специални селекции от европейски филми с вход свободен.

Кината в Пловдив и Варна също ще програмират по един европейски филм специално за Деня на Европа. Билети могат да бъдат закупени на касите.

Културен център „G8“

„Пчеличката Мая“15:00 ч.

Анимация, 85 мин., Австралия, Германия 2018

Режисьор: Алекс Стадерман, Ноел Клеъри, Серхио Делфин

Свръхентусиазираната Мая случайно предизвиква Императрицата на Бъзтрополис и това налага да събере отбор от буболечки-неудачници, с които да участват в Игрите на Меда. Само така ще може да спаси кошера си.

Българска късометражна анимация , 16:30 ч:

(селекция от 7 филма предложени от „Компот колектив“, 58 мин)

Задачи за деня, 5 мин., реж. Петя Златева, 2019, България

Баща, 17 мин., 2012, реж. Иван Богданов, България, Хърватия, Германия

Постиндъстриал, 3 мин., реж. Борис Праматаров, 2015, България

Да се срещнем вчера, 7 мин.,реж. Ива Токмакчиева, 2019, България

Любов по време на туризъм, 5 мин., реж. Весела Данчева, 2020, България

Пътуваща страна, 14 мин., 2016, реж. Весела Данчева и Иван Богданов, България, Хърватия

Глич в йерархията, 7 мин., реж. Весела Данчева, 2019, България, Австрия

zadachi_za-denya1.jpg

„От Кремона до Кремона“18:00 ч.

България / Италия, 2016, 75 мин, документален

Филм на Мария Аверина

Сценарий Мария Аверина

Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

Продуцент Мартичка Божилова, АГИТПРОП, България

Копродуцент Ерика Барбиани, Видеоманте, Италия

с подкрепата на програма „Творческа Европа МЕДИА“ на ЕС

и ИА „Национален филмов център”

Иван току-що е завършил гимназия и започва работа в най-голямата в Източна Европа фабрика за струнни инструменти – „Кремона” в гр. Казанлък. Мечтата му е да продължи обучението си в „Меката” на лютиерството – италианския град Кремона, домът на Страдивари и Амати, символ на най-високо майсторство в лютиерското изкуство. Пътят между двете „Кремони” е белязан, от една страна, от вековни традиции и отдаденост на изкуството, а от друга – от находчиви бизнес стратегии. По този път ИВАН среща сънародниците си ЕВА и ХРИСТО МАРИНО, които също са тръгнали от Казанлък, но са вече утвърдени лютиери в италианската Кремона, както и СТОЯНКА, която във всекидневната борба за оцеляване се е отказала от таланта и мечтите си и от 17 години изработва една и съща цигулкова част във фабрика „Кремона”. Коя „Кремона” ще избере ИВАН?

maxresdefault.jpg

„Citizen Europe / Европа за всички?“, 19:30 ч.

Гърция – Франция – Ирландия – България, 2019, 72 мин., документален

филм на Ангелики Аристоменопулу, Андреас Апостолидис

с участието на Сезгин Сюли от България

със специалното участие на политолога Иван Кръстев

продуценти: Реа Апостолидис и Юри Авероф (Анемон Продакшънс, Гърция)

Рейчъл Лисат (Ъндърграунд Филмс, Ирландия)

Мартичка Божилова (АГИТПРОП, България) в копродукция с ARTE G.E.I.E., ERT, в сътрудничество със Скрийн Ирландия, RTE, RTP, MRKTV, bTV, CYBC

„Citizen Europe / Европа за всички?“ изследва континета през призмата на най-амбициозния му проект за интеграция – програма „Еразъм”. Филмът проследява млади участници, които напускат родния си дом за пръви път с цел образование и работа в друга държава (българската участничка е студентката по медицина Сезгин Сюли, която заминава от Варна за стаж в ниверситетската болницата на град Бордо). Техният разказ се преплита с историите на първите участници в програмата през 1987 г., които анализират развитието на Европа през последните 30 години. Европа днес коментират известни в европейската научна среда личности, като британския историк Тимоти Гартон Аш, немската икономистка Моника Квайсер и българският политолог Иван Кръстев.

maxresdefault-1.jpg

„Славни времена“, 20:45 ч.

Франция, 2019, 115 мин.

Режисьор: Никола Бедос

В ролите: Даниел Отьой, Гийом Кане, Дориа Тилие, Фани Ардан, Пиер Ардити, Дени Подалидес

Сценарист: Никола Бедос

Виктор (Даниел Отьой) е разочарован от живота мъж в 60-те си години, но животът му се преобръща – предприемачът Антоан (Гийом Кане) му предлага да у частва в нов тип развлечение. Чрез смес от театрални трикове и историческа възстановка, компанията му дава на клиентите си възможност да се потопят в епоха по техен избор.

Виктор решава да съживи най-паметната седмица от живота си: тази, когато преди 40 години е срещнал голямата любов.

Фестивален и конгресен център – Варна, зала „Европа“

„Най-хубавите години“, 19:30 ч. 

Италия, 2020, 129 мин.

Режисьор: Габриеле Мучино

В ролите: Пиерфранческо Фавино, Микаела Рамацоти, Ким Роси Стюарт, Клаудио Сантамария

Сценаристи: Габриеле Мучино, Паоло Костела

Историята на четирима приятели – Джулио, Джема, Паоло и Рикардо, и животът им в продължение на 40 години, от 1980 до днес, от тийнейджърските им години до зрелостта.

Техните надежди, разочарования, успехи и провали са преплетени в този майсторски филм за приятелството и любовта. Мащабна фреска за бурни времена и впечатляващи персонажи, отдаваща почит и на велики образци на италианското кино.

anni-piu-belli-gli-0x450.jpg

Lukcy – Дом на киното, Пловдив

„Кръстницата“, 14:45 ч. 

Франция, 2020, 104 мин.

Режисьор: Жан-Пол Саломе

В ролите: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер, Надя Нгуен и др.

Сценаристи: Антоан Саломе, Жан-Пол Саломе

В центъра на тази свежа, забавна и нееднозначна комедия е Пасианс Портофю (Изабел Юпер), зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа, и ще се сдобие с прозвището Mama Weed. („Мама Марихуана“).

6f6f8e8273319346dbe04c5d9bdccf74.jpg