Инициативата на Асоциацията на европейските синематеки (Association des Cinémathèques Européennes), обединява 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС. Селекцията, която Българска национална филмотека ще представи пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които ще присъстват на живо във филмотечно кино „Одеон“, минава под надслов „Лято в стара България“. Предлагаме четири архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната.

Със серия от свободно достъпни онлайн и присъствени прожекции, програмирани във времето между декември 2020 и юни 2021, съвременната публика има възможност да види изтъкнати заглавия от историята на европейското кино, наред с не толкова добре познати богатства на лента, представени в дигитално реставрирани копия. По замисъл всички прожекции трябва да се осъществяват във филмотечните киносалони на съответния киноархив с вход свободен. Продължаващите противоепидемични мерки налагат провеждане на паралелни онлайн прожекции, свободни от всякакви ограничения, като по този начин се предоставя рядката възможност тези филми да достигнат до по-глобална аудитория.

Целта на проекта е да даде директен достъп до плодовете от работата на европейските национални и регионални филмови архиви по опазване и реставриране на аудиовизуалната памет и нейната значимост в култивиране на навици за гледане и възприемане на архивни филми, върху които се гради последващото развитие на екранното изкуство.

Селекцията, която Българска национална филмотека ще представи пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които ще присъстват на живо във филмотечно кино „Одеон“, минава под надслов „Лято в стара България“. Предлагаме четири архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната.

Прожекцията ще се състои на 17 юни 2021 г. във филмотечно кино „Одеон“ с начален час 19:00 (максимален капацитет, с който ще работи залата, за да бъдат спазени всички противоепидемични мерки за сигурност: 80 места. Безплатните билети могат да бъдат получени на касата на киното). Програмата ще има музикален съпровод, изпълнен на живо от Бояна Желязкова (цигулка) и Ясен Обретенов (пиано). Събитието с вход свободен ще се излъчва и онлайн на YouTube страницата на Българска национална филмотека. Програмата „Лято в стара България“ ще бъде достъпна там до края на юни месец.

5012-1_FVcc_18_HD-00_15_22_08-Still010.png

Курортен сън (1926)

Дебютът в игралното кино на Панайот Кенков, фотограф-художник и пионер на българското кино, излиза на екран през 1926 г. Версията, която ще бъде прожектирана в програмата към Сезона на класическия филм, е реставрирана във формат 4К в дигитализационния център на Югословенска кинотека.

Кенков пренася кинопроизводството извън пределите на София в родния си град Варна и, заедно с други ентусиасти, основава първия киноклуб в страната в средата на 20-те години на миналия век. В „Курортен сън“ младият рентиер Жежи живее самотно в своето имение, далеч от шумния град. Ежедневието му е нарушено от писмо, получено от Варна. Братовчедка му го кани да летува на крайбрежието. Жежи се унася в мечти за предстоящите приключения, заспива и сънува курортен сън…

5012-1_FVcc_18_HD-00_04_54_22-Still002.png

Нашето море (1929)

Това е филм-пътуване с кораб по българското черноморско крайбрежие със спирки в пристанищата на Созопол, Несебър и Поморие, разкриващи природните забележителности и красивите пейзажи на морските градове. От поморийските солници до морските бани и разнообразните занимания на летовниците на плажа, „Нашето море“ подхранва любовта към Черноморието ни и е най-ранният запазен пример за български филм, използващ рисувана анимация. 

Избор на Царица на лъдженския плаж (1940)

На лятната къпалня в с. Лъджене (днес квартал на Велинград) се провежда конкурс за „Царица на плажа“. Печели го 19-годишната г-ца Мария Д. Русева от Пловдив. Освен това са показани скокове от кулата, забавленията на младите хора край басейна, конкурс за най-красиво дете – Светла Пешева от София – и други атрактивни моменти от събитието.

5012-1_FVcc_18_HD-00_10_38_08-Still005.png

Пийте само Шуменско пиво (1940)

Рекламен филм за българската бира Шуменско пиво, показващ ръчно и автоматично миене на шишета, наливане на бирата, автобус, накичен с логото на Шуменско пиво, обикалящ из улиците на Пазарджик и различни сценки как се пие пивото, гарнирани с рекламни стихчета.