Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци от 2-9 май 2022 г.: всеки ден безплатни прожекции в Дома на киното в София. Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

„Национален фестивал на българското кино – награди на СБФД „Васил Гендов" наследява значимостта си за професионалната филмова общност като единственият национален форум, който разглежда и оценява труда на отделните професии в киното в различните си конкурсни категории. С избрания формат и осъвременена концепция, отговаряща на потребностите както на професионалната гилдия, така и на по-широката публика, Фестивалът ще се отвори за разнообразни аудитории, ще привлича чуждестранни експерти и ще се превърне в престижен професионален форум с национално и международно значение“, казва Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци.

„Замислени като ежегоден фестивал с богата програма и редица съпътстващи събития, тези награди ще се превърнат в уникално и важно за българската филмова индустрия многокомпонентно професионално събитие, което от една страна цели да популяризира постиженията на българското кино и да изгражда нова публика за него, а от друга - да стимулира работата на кинотворците, като защитава високи професионални критерии и отличава най-добрите. Номинациите за всички професии, без които един филм ни би могъл да бъде създаден, са направени от творческите гилдии към СБФД“, казва Катерина Ламбринова, директор на Фестивала.

Фестивалът ще отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, ще оцени постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. Предвидена е и Специална награда за цялостно творчество.

Председателите на журитата са Петър Вълчанов (игрално кино), Андрей Паунов (документално кино) и Златан Радев (анимационно кино), а членове – известни режисьори, оператори, актьори, сценаристи, кинотеоретици и критици.

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“. Голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшѝщоф Зану̀си, легенда на световната кинематография.

В съпътстващата програма на фестивала са включени специални майсторски класове на режисьорите Андрей Паунов и Камен Калев, които ще се проведат на 17 и 24 май в залата на СБФД на бул. Дондуков 67.

С почит към Васил Гендов

Васил Гендов е смятан за бащата на българското кино. Автор е на първият български филм „Българан е галант“, прожектиран през 1915 г. Режисьор, актьор и драматург. През 1921 г. заедно със съпругата си Жана Гендова създава Софийския пътуващ театър, на който е директор, режисьор и актьор. Основоположник на българското филмово изкуство, създател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „Янтра филм“. Инициатор за създаване на първия „Съюз на артистите в България“ (1919 – 1920), „Съюза на кинодейците в България“ (1931 г.), както и на „Музея на българската кинематография“ (1948 г.). Основател на първия съюз на филмовите дейци (1934).

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Изпълнителна агенция „Национален Филмов Център“. Медийни партньори са БНТ, БНР и списание КИНО.