Кои са победителите в Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ – 2022 ще стане ясно тази вечер на галацеремония в Народния театър „Иван Вазов“.

Голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшищоф Зануси, легенда на световното кино. Национален фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ ще отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, ще оцени постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. Предвидена е и Специална награда за цялостно творчество.

Председателите на журитата са Петър Вълчанов (игрално кино), Андрей Паунов (документално кино) и Златин Радев (анимационно кино), а членове – известни режисьори, оператори, актьори, сценаристи, кинотеоретици и критици.

Вижте номинациите.

Nagradite.jpg

В рамките на фестивала в Дома на киното от 2 до 9 май бяха показани над 60 български игрални, документални и анимационни филми. В съпътстващата програма на фестивала са включени специални майсторски класове на режисьорите Андрей Паунов и Камен Калев на 17 и 24 май.

Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Изпълнителна агенция „Национален Филмов Център“.

Медийни партньори са БНТ, БНР и списание КИНО.