75 от най-проспериращите независими Европейски продуцентски компании влязоха в специалната класация на известната кино медия Screen International, създадена по повод 75-годишнината на фестивала в Кан. Актвист38 (България), представлявана от Мина Милева и Весела Казакова е сред тях.

„Селекцията е плод на няколко седмична упорита работа, промени и корекции, компании отпадащи в последния момент и не малко разгорещени спорове“, споделят критиците на престижното филмово издание.

Прави впечатление, че сред тези 75 лидер компании на пръсти се броят тези от източна Европа като румънската „Микрофилм“, носител на няколко мечки, лъвове и леопарди (награди от водещите фестивали, Берлинале, Венеция, Локарно).

Основен критерий за подбора на тези водещи европейски, както и британски компании е способността на техните филми да пътуват международно. И тъй като европейската кино мрежа е най-богатата и динамична в света, изпълнена със интелигентни, умни и способни творци, обединени в социално и политическо сътрудничество, се оказва сложно да се ограничи листа до 75, подчертават авторите. Възниква допълнително условие тези компании да са създали нашумели произведения в последните 12-18 месеца и за Активист38 това е последният им филм „Жените наистина плачат“, със световна премиера в официалната селекция на фестивала в Кан през миналата година.

Мина Милева и Весела Казакова, които в момента са в Кан за разговори около следващите си проекти, веднага забелязват повишения интерес на колегите и професионалните среди, което това признание бележи. През 2020 г. Весела Казакова е сред селектираните продуценти за инициативата Producers on the Мove в Кан, след успеха на филма „Котка в стената“, стартирал в основното състезание в Локарно през 2019. Филмът влиза в селекцията за Европейските филмови награди, Американския филмов институт за най-доброто от Европейското кино, и Амазон USA след селекция на ключовия американски фестивал SXSW.

Филмите на Активист38 получават широко международно разпространение - Амазон (САЩ и Великобритания), известната европейска телевизия ARTE (Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Люксембург), HBO Europe, Aljazeera, Current time TV и многобройни национални телевизии и канали по света.

Те могат да бъдат гледани тук: https://vimeo.com/activist38/vod_pages

Следваща прожекция на "Жените наистина плачат" на 26-ти май, 20:45 в Дом на киното.