Общо 52 филма – 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях за първи път в България Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др.

13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, от тях 8 филма с подкрепа от НФЦ от пълнометражните и 6 от късометражните. Общо във всички програми 12 пълнометражни филма са заснети с подкрепа от НФЦ.

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда. Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини.

Две професионални журита с международно участие ще оценяват филмите на „Златна роза“. Журито за пълнометражни филми е с председател режисьора Милко Лазаров, чийто филм „Áга“ е миналогодишният носител на наградата „Златна роза“ и беше избран за българското предложение за наградите „Оскар“ за чуждестранен пълнометражен филм тази година.

Членове са операторът Емил Христов, носител на 3 награди „Златна роза“ за операторско майсторство, както и „Златна роза“ за режисьорския му дебют „Цветът на хамелеона“; актрисата и кастинг директор Жорета Николова; италианката Рената Санторо – селекционер на програмата „Дни на авторите“ на най-стария кинофестивал в света – Венеция и Хървойе Хрибар – режисьор, сценарист и продуцент от Хърватия.

Късометражното жури е с председател режисьора Андрей Паунов – носител на най-значимите награди в документалното кино за филмите си „Георги и пеперудите“ („Сребърен вълк“ в Амстердам/, „Проблемът с комарите и други истории“ и др., който работи в момента върху игралния си пълнометражен дебют „Януари“, и актрисата Ана Вълчанова и кинокритичката от Япония Йошико Минекава.

На 28.9. от 16.00 в зала „Европа“ ще се състои специална прожекция в памет на Георги Ангелов – наш колега кинокритик, луд фен на киното и добър човек. Филмът е „Един киноман в началото на века“, режисьор е Петър Одажиев.

37-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ започва на 27 септември и приключва на 4 октомври 2019 г. Фестивалът се провежда във Фестивален и конгресен център Варна. Организатор е Националният филмов център с подкрепата на община Варна.