Правителството на Украйна подкрепи създаването на нова международна организация - Humanity for Freedom („Човечество за свобода“), която подкрепя смелостта на президента Володимир Зеленски и борбата на Украйна срещу авторитаризма. Глобалната организация с нестопанска цел е ръководена от американския политически стратег Дейн Уотърс и световноизвестния режисьор и продуцент Аарон Кауфман. Фондацията цели да подпомогне борбата срещу авторитарните правителства чрез своята образователна и застъпническа дейност.

Инициативата стартира с глобалното събитие 72 часа за свобода, което включва излъчването по цял свят на документалния филм „Суперсила“ по съвместна режисура на Шон Пен и Аарон Кауфман. Филмът цели да представи на зрителите хората, за които се бори фондацията „Човечество за свобода" и да демонстрира героизма на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Филмът на Шон Пен и Аарон Кауфман ще се излъчи в рамките на 72 часа на шест континента в повече от дузина държави, част от които е и България. Първата прожекция на „Суперсила“ ще бъде в Лондон на 6 юни, а последната във Вашингтон на 8 юни. Останалите градове в програмата включват Рим, Тбилиси, София, Абуджа, Токио, Сидни и Буенос Айрес.

През 2022 година в епицентъра на военните действия в Украйна Шон Пен и Аарон Кауфан посещават държавата шест пъти, за да създадат документален портрет на украинския президент Володимир Зеленски и на неговото военно ръководство. Още преди да бъде окончателно завършен документалният филм бива избран да открие международния филмов фестивал „Берлинале“ 2023, където получава бурни овации и изключително положителни отзиви.

sean_penn_zelenski_ap.jpg

В подкрепа на инициативата началникът на кабинета на президента Зеленски - Андрий Ермак, заяви: „Свобода и справедливост - именно за това се бори Украйна. За нас е чест, че Шон Пен и фондацията „Човечество за свобода" застават редом с нас в защита на тези ценности и оказват огромно влияние за разпространяване на истината за бруталната руска агресия по целия свят“.

Шон Пен от своя страна допълва: „Идеята на „Човечество за свобода“ и „Суперсила“ е да издигнат гласовете на надеждата и да повишат осведомеността за важността на борбата на Украйна за свобода и справедливост.“

„Горд съм, че посредством нашия филм привличаме вниманието към жестокостите, които се извършват в Украйна. „Суперсила“ представя лидера, който олицетворява най-доброто от своя народ: издръжлив, силен и безкрайно независим. С помощта на света Украйна ще гарантира, че свободата ще надделее.“, добави Аарон Кауфман.

Министърът на стратегическите отрасли на промишлеността на Украйна - Олександър Камишин, добави: „Щастливи сме, че имаме истински и доверен партньор в лицето на „Човечество за свобода“, докато продължаваме да се борим и да изтласкваме руснаците от Украйна. Усилията на фондацията да върне нашите деца от капана на Путин и непоколебимия им призив за продължаване на световната подкрепа за нашата свобода ги затвърждава като безценен съюзник.“

„Те са на фронтовата линия и настояват откраднатите ни деца да бъдат върнати от Русия, а Путин и неговите съюзници да бъдат изправени пред съд за престъпната си агресия. Народът на Украйна винаги ще оценява активните призиви на Шон Пен и „Човечество за свободата" по целия свят за повече подкрепа за нашите войници и граждани“, добави министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

Президентът на „Човечество за свобода“ Дейн Уотърс заяви: „Мисията на фондацията е ясна - трябва да спрем ерозията на свободата. Украйна е бойното поле, физически и метафорично, на тази решаваща битка. Пред нас стои един елементарен въпрос: На чия страна сме? На мира и човечността, или на насилието и омразата? Ако не успеем да изберем мъдро, ерозията на свободата в световен мащаб ще бъде невъзможно да бъде спряна. Преди няколко години никой украинец не би повярвал, че кварталите в родината му ще бъдат арена на военни престъпления, че деца ще бъдат отвличани от любящите им родители, че ще виждат смърт и разрушение на всяка крачка.“

За „Човечество за свобода“

„Човечество за свобода“ е глобална организация с нестопанска цел, която се стреми да информира всички хора за растящата опасност за нашата свобода от страна на авторитарните правителства и движения по света. Фондацията цели да се противопостави на тези заплахи и да помогне за подсигуряване на бъдещето на свободата.

Текущите усилия на „Човечество за свобода" включват глобална мултимедийна комуникационна дейност, насочваща вниманието към атаките срещу свободата от страна на авторитарните режими, работа за противодействие на глобалната заплаха от руската паравоенна група „Вагнер“, осъществяване на дейности за подпомагане на връщането на отвлечените украински деца от Русия и подкрепа на онези смели защитници и лидери, които им се противопоставят в името на правата и свободите за всички нас.