Не само творците, но и публиката се вълнува кои нови български филми ще излязат на екран тази година, в която преобладават горещи филмови новини. След ултимативния успех на „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала в Карлови Вари, имаме честта да сме първия фестивал, който ще покаже филма преди неговата официална премиера през ноември. Нямаме търпение да ви съобщим кои са и останалите заглавия, с които той ще се конкурира за престижната и стилна статуетка „Златна роза“.

Със сигурност това са едни от най-чаканите и вълнуващи български заглавия, които доказано спечелиха вниманието на селекционната комисия. Червен килим и среща с екипа очакват филми като жанровото откритие и смел игрален дебют на аниматора Тео Ушев „Ф 1.681“. Ще се насладим на игралния дебют на документалиста Тонислав Христов „Добрият шофьор“, който ще докара във Варна любимците на публиката Малин Кръстев и Герасим Георгиев – Геро. Ще се вълнуваме да видим новата интерпретация по мотиви от Йовковата „Чума“, дело на Иван Владимиров и с участието на Свежен Младенов. Историческа тема ще ни върне и филма на класик с Георги Дюлгеров - „Записки по едно предателство“. Ще сме болезнено актуални и с втория филм на Яна Титова „Диада“, разнищващ важната социална тема на съдбата на поколението, чиито родители емигрират, защото не могат да печелят достатъчно.

Общо 12 пълнометражни филма ще се състезават в категориите на пълнометражния конкурс, и 25 в конкурса за късометражни филми.

В късометражния конкурс на „Златна роза“ тази година преобладават новелите с продължителност между 20 и 30 минути. Разнообразието от теми и творчески почерци, както и зрелостта на реализацията в някои от тях обещават навлизането на редица нови „гласове“ в съвременното българско игрално кино.

В програмата са включени „Любима“, първият филм на Майя Виткова след „Виктория“ (2014), режисьорският дебют на Христо Шопов „Тест“, „Инга“ на Николай Урумов (продуцент на „Петя на моята Петя“) „Театрален романс“ на номинираната за студентски „Оскар“ (с „Танда“) Теодора-Косара Попова, „13-и август“, дебют на театралния актьор Венцислав Сариев и още 20 късометражни игрални филма.

Наред с младите и по-малко известни актьори в късометражните филми участват и „звезди“ като Йоана Буковска, Параскева Джукелова, Койна Русева, Христо Шопов, Захари Бахаров, Рашко Младенов, Валентин Ганев и др.

Очаквайте скоро още любопитни новини и повече информация за съпътстващите събития на фестивала, които са не по-малко важни за развитието и осмислянето на новото българското кино.