Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС) също ще се включи в това мащабно събитие с демонстрация на 14 юни от 10 часа пред Народното събрание. Това ще бъде денят, в който ще се обяви началото на битката за колективни договори и справедливо възнаграждение. Мястото е избрано умишлено, тъй като в близките седмици предстои приемането на поправките в Закона за авторското право и сродните му права, който трябва да внедри и осъществи Европейските директиви, които дават най-после права на авторите. За съжаление текстовете, подготвени от Министерството на културата и гласувани от Министерския съвет, са отново в ущърб на авторите и откровено защитават телевизиите.

В България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил каквато и да е компенсация от националните частни телевизии за многократното излъчване на неговото произведение. Тази порочна практика няма никога да се прекрати, ако законът не ги защити. Няма как културата и филмовата индустрия да се развиват, ако държавата стои встрани и защитава бизнес интереси.

В близките дни организаторите на протеста ще внесат в Парламента писмо, в което са описани проблемите в проектопромените в Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и ще настояват за среща с депутатите от Комисията по култура и медии. Зад писмото застават БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори и Асоциацията на българските оператори.

В много държави демонстрациите ще бъдат подкрепени от широк кръг авторски организации. Организаторите канят всички да се присъединят към протеста, защото битката за правата на авторите е обща.