Американският актьор Форест Уитакър ще бъде удостоен с почетна награда "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.

Уитакър беше отличен през 1988 г. за най-добър актьор в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър във филма "Птица" на Клинт Истууд. След това той се завърна на фестивала с филмите "Ярост в Харлем" на Бил Дюк, "Похитители на тела" на Абел Ферара и "Дух куче: Пътят на самурая" на Джим Джармуш.

Продукции, продуцирани от Форест Уитакър, също са били представени на фестивала в Кан. „Преди 34 години за първи път дойдох в Кан и това промени живота ми (...) за мен е привилегия да се върна на този красив фестивал, да покажа работата си, но и да се вдъхновя от най-великите артисти на този свят“, каза Уитакър, цитиран в прессъобщение, разпространено от организаторите.

988eb9969009b57342d8d102c7dea68822b558ef.jpg
„Посрещайки Форест Уитакър в Кан, можех да срещна и да се възхитя на артист с огромна харизма и ярко присъствие“, заяви директорът на кинофорума Тиери Фремо.

На 18 май ще бъде показан премиерно филмът "В името на мира", продуциран от Уитакър. С почетна "Златна палма" са удостоявани Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Ален Делон. Миналата година отличието беше връчено на Джоди Фостър.