Ако премиерата на дебютния игрален филм на един режисьор е в програмата „Особен поглед“ на Кан, а премиерата на втория му пълнометражен филм е в „Хоризонти“ на Венеция, то този творец вече се следи с особено внимание от киноспециалистите в цял свят. Вторият филм на Катрин Гебе, „Кръвта на пеликана“ („Pelican Blood“), е заснет изцяло в България, в копродукция с „Мирамар филм“ и с участието на български деца-актриси. Те партнират в главните роли на немската звезда Нина Хос, носителка на десетки награди от почти цял свят, включително Берлин, Сан Себастиан, Торонто. Световната премиера на „Кръвта на пеликана“ във Венеция идва след като Катрин Гебе, на 30 години, представи дебютния си филм „Нищо лошо не може да се случи“ в Кан през 2013 година.

„Кръвта на пеликана“ e създаден по сценарий на Катрин Гебе, а главна героиня в нейната история е Вибке (Нина Хос) - тя отглежда и тренира полицейски коне в идилична ферма, където живее заедно с осиновената си дъщеря Николина (Аделия Оклепо). След много години чакане, Вибке осиновява второ дете, отново от България – петгодишната Рая (Катерина Липовска). Скоро чаровната Рая започва да проявява неочаквана и демонична агресия, като застрашава живота си и този на околните. Вибке ще трябва да премине много граници и да вземе необратими решения в борбата да защити децата си.

Raya-Katerina-Lipovska-Wiebke-Nina-Hoss-Nikolina-Adelia-Constance-Ocleppo-_-Temelko-Temelov.jpg

Филмът изследва важни теми за родителството и пределите на майчината любов. Гебе се интересува от отношението на обществото към тези, които считаме за неприспособими. Филмът й е драма с елементи на хорър, който навлиза в много теми табу, без да дава еднозначен отговор на въпросите, които поставя.

Германската звезда Нина Хос отново демонстрира таланта си в главната роля на майката в „Кръвта на пеликана“. Удостоена със „Сребърна мечка“ от Берлин 2007, тя блести с чар и майсторски превъплъщения в няколко филма на известния режисьор Кристиян Пецолд, сред които представените на София Филм Фест „Барбара“ (2012) и „Феникс“ (2014), както и в престижни американски продукции като „А Most Wanted Man“ и поредицата „Homeland“. Сред новите й проекти са „Criminal: Germany“ на Нетфликс, както и канадският сериал „Shadowplay“.

Raya-Keterina-Lipovaska-Foto-by-Moritz-Schulthei.jpeg

В другите две главни роли на филма участват българските деца-актриси Катерина Липовска (6 г.) и Аделия Оклепо (10 г.) Двете момичета са избрани след продължителен кастинг измежду 500 деца. В подготовката за снимките в продължение на няколко месеца те учат немски език, езда и актьорско майсторство. Ролите им във филма са изключително сложни и многопластови и те се справят с талант и професионализъм, равностоен с този на партньорите им. Останалите роли са разпределени между немски и български актьори, сред които са Димитър Баненкин, Яна Маринова, Гергана Змийчарова, Албена Колева, Диян Манев, Елиза Токева.

Drehstartmeldung-Pelikanblut_copyright-Junafilm-Simon-Versano-2.jpeg

„Кръвта на пеликана“ е заснет в България през лятото на 2018 година. Най-важната локация е конна база Спарата, близо до Вакарел, която е декорирана като немска конеферма. Основната част от снимачния екип е от България. Художник на филма, заедно с немската художничка Зилке Фишер („Тони Ердман“), е Анна Боянова, а позицията художник по костюмите Кристина Томова споделя с германката Стефани Бикер (носителка на наградата на Европейската филмова академия 2016). Кастингът е дело на Симоне Бар и Александра Фучанска.

F_2_Pelican_Blood.jpg

Филмът е копродукция между немската компания Юнафилм на продуцентката Верена Грефе-Хофт и българската Мирамар филм на Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров. Основен продуцент за Мирамар филм е Мила Войникова. „Кръвта на пеликана“ е подкрепен от Регионалния филмов фонд Хамбург FHSHB, BKM, DFFF, Българския национален филмов център, Международния фонд за копродукции ЕВРОИМАЖ.

Свързани статии