Анри Кулев ще получи Наградата на София

29 January 2020

София Филм Фест ще посвети ден от програмата си на големия творец

Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми или казано с една дума Артист. Талантът на Анри Кулев принадлежи на българската култура между два века. Роден е в Шумен през 1949 година. С оригинален почерк в класическата акварелна техника, Анри Кулев създава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги. Творбите му имат силен социален заряд, често ирония и деликатно чувство за хумор. Част от тях излизат в различни периодични издания.

“Екран за нови кинематографисти” търси нови таланти!

29 January 2020

Събитието е запазена марка на варненското издание на "София филм фест" и предоставя възможност на нови таланти да покажат своите творби на големия екран

За 7-ма поредна година “София Филм Фест - Варна” отправя традиционното си предизвикателство към автори, търсещи изява в областта на киното, чрез формата “Екран за нови кинематографисти”. Събитието е запазена марка на варненското издание на фестивала и предоставя възможност на нови таланти да покажат своите творби на “големия екран”.

„Петя на моята Петя“ ще открие София филм фест 2020

28 January 2020

Новият български филм, посветен на спомена за Петя Дубарова, ще открие 24-тия София Филм Фест на 12 март в Зала 1 на НДК

Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда млада душа и поетеса Петя Дубарова „Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

„Пътуващо кино“ с премиера на 24-тия София Филм Фест

28 January 2020

В новия филм на Илия Костов е вплерена историята на киното с препратки към световни и български образци

„Кинотворбата е трагикомична сатира за киното, в която няколко герои, излезли сякаш от току-що завършила филмова продукция, се срещат, за да тръгнат на път с овехтял кемпер, няколко диска стари филми и подсъзнателното усещане, че миналото може да стане настояще, че споменът може да възроди стари надежди и да предостави нови хоризонти. История, в която митът се саморазрушава от великите битови сражения и реалността, винаги е по-различна от това, което ти се иска да бъде или от онова, което се разказва във филмите...“ - така авторите му представят „Пътуващо кино“ пред изкушените зрители.

Чуй ме със сърцето!

23 January 2020

Това е инициатива, с която българското кино да достигне и до глухите хора в страната

“Чуй ме със сърцето” е инициатива стартирана от група сърцати хора с желание за промяна. Идеята тръгва от Боряна Гюрова, която преди две години се свързва с екипа на филма “Воевода”, с молбата филма да бъде показан със субтитри. Така мечтата на Боряна за споделено кино я среща с монтажиста на филма, Виктория Радославова, която обещава да направи субтитрите. Две години по-късно Боряна получава обещаните субтитри, а в лицето на Виктория намира съмишленик, който поема ръководството на инициативата и прибавя още филми към нея. Към екипа им се присъединяват Митко Якимов, глух актьор и Ашод Дерандонян, основател на фондация “Заслушай се”. Така инициативата се превръща от идея в реалност.

Ангелина Славова: "Докато има живи комини, има любов!"

10 January 2020

В премиерния филм на режисьора Радослав Спасов „Живи комини“, Ангелина Славова е Василка-скромна, трудолюбива жена, която мисли за всичко, дори за свършека на света-подготвила е зимнина с идеята, че в зимнината е спасението. Тя е част от мекотата и уюта на „Живи комини“ – шарена черга от истории за живота, изпълнен с тъга, любов, приключения, грешка и прошка. Харесвам „Живи комини“, заради добрата му енергия. Струва ми се, че са важни онези филми, които се опитват да съберат добротворчеството и човещината в едно, да ни подскажат, че човекът е странно същество-постоянно греши, но се стреми към светлината, затова понякога ангелите ни търсят, за да се научат на този природен урок да се учим от нелепиците, в които попадаме. И като заговорихме за вестител на добрите мисли и послания, актрисата Ангелина Славова е именно такъв пример, затова Ви предлагаме и среща с нейната душевност-една от възможните врати, които отваряме при бъдещата среща на публиката с „Живи комини“. Фотограф на снимката: Гергана Дамянова

Мартина Апостолова е Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020

09 January 2020

Програмата за млади актьорски таланти на European Film Promotion с гордост представя десет млади актьори и актриси пред филмовата индустрия

Много трудно е било за журито да изберат 10 от 28-те номинации на изключителни европейски таланти. Първа в списъка е спомената Мартина Апостолова, която „пресъздава своята героиня с архетипна сила, поразяваща публиката навсякъде по света“ – за ролята си в „Ирина“ актрисата печели много награди, от Хонконг до Тбилиси. Ето какво добавя журито като аргумент за своя избор:

Наградите на фестивала "Златен ритон" 2019

06 December 2019

Анимационният филм "Дърво от желязо" и документалният "Жертва на пешки" получиха "Златен ритон" 2019

Журито на 24-тия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, в състав: Светослав Стоянов, режисьор и продуцент – председател и членове Ангел Гешев, художник, Велислава Господинова, аниматор и режисьор, Мария Аверина, режисьор и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик присъди следните награди:

Престижна награда за развитието в киноиндустрията

03 December 2019

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”, в категория „Предприемач на годината“. Церемонията по награждаването се е състояла на 22-и ноември в UCI Cinemas, Лисабон.

Разговорът „между две бири“ с… Яна Титова

01 December 2019

“Предпочитам да се чувствам добре, отколкото да усещам, че потъпквам собствените си принципи“.

През 2008-ма година тя получава „Аскеер” за изгряваща звезда с пиесата „Три сестри” на Крикор Азарян в Младежкия театър. Късометражните й филми “Мостът”, “Солвейг” и “Къщата” печелят много награди, между които за млад режисьор, Cinewomen 2015 и за късометражен филм на Европейския фестивал на късометражното кино. Повод за настоящия разговор е нейният пълнометражен дебют като режисьор – „Доза Щастие“.

Днес се открива фестивала “Златен ритон” 2019

29 November 2019

На 24-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив ще бъдат представени 76 нови филми

76 нови филни ще бъдат представени с вход свободен на 24-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Фестивалът се открива в петък, 29 ноември, в 18,00 часа в зала 1 на кино “ЛЪКИ Дом на киното” в Пловдив и ще продължи до следващия петък, 6 декември, 2019, когато ще бъдат обявени победителите.

Конкурс за късометражен филм

20 November 2019

За 18-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм.

През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. През конкурса са преминали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков.