Започва зимното онлайн издание на Мaster of Аrt 2022

01 February 2022

Специалната сeлекцията от документални филми за изкуство ще бъдат представени от От 10-и до 28-и февруари на Neterra.tv+

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за седмото си издание. В периода от 10-и до 28-и февруари 2022 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиерни заглавия и 10 фаворити от предишни издания, станали любими на публиката и журито.

Топ звездите на иранското кино в програмата на Sofia MENAR 2022

11 January 2022

Фестивалът започва на 14-и януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора и онлайн на Neterra.TV+

Световната премиера на новия филм с участието на Али Мозафа „Костенурката и охлювът” ще бъде в рамките на предстоящия Sofia MENAR. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите, дошли да видят филма на Реза Хемаси в Дома на киното на 17 януари. Али Мозафа е добре познат на българските зрители от участието си в „Минало” на Асгар Фархади, „Джахан танцува със света” на Соруш Сехат, „Животът ми във втори курс” на Расул Седрамели и „Портокалови дни” на Араш Лахути.

13 януари – Ден на българското кино

09 January 2022

В празничния ден зрителите ще могат да видят 13 филма, а също и две изложби посветени на историята на родната кинематография

На 13 януари през 1915 г., в първото столично кино „Модерен театър“ се състои публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“. Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е пионер на българското кино Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов, и двамата актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за шест дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София.

Киномания продължава онлайн с десет избрани филма

13 December 2021

Специалната селекция ще е достъпна за цяла България в Neterra.TV+ от 17 декември до 9 януари 2022 г.

Физическото издание на КИНОМАНИЯ приключи, но най-запалените почитатели ще се радват на страхотен коледен подарък – 10 от хитовите заглавия ще могат да се гледат онлайн на платформата Neterra.TV+. Филмите ще имат единична и пакетни цени и ще радват киноманите в периода 17 декември 2021 – 9 януари 2022 г. В онлайн селекцията присъстват фестивални хитове, френско кино, мюзикъли, класики.

Над 40 премиери в програмата на Sofia MENAR 2022

11 December 2021

14-ото издание на Sofia MENAR ще стартира на 14 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и онлайн на Neterra TV+

До 30 януари зрителите ще могат да гледат над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Васил Гендов. Живот между театъра и киното

01 December 2021

Изложбата ще се открие на 7 декември 2021 г. , вторник от 17.00 ч. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.

Изложбата се осъществява от научен екип на сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов /гл. специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“ . Художник-оформител на изложбата е Даниел Нечев.

Разговорът с… режисьора Явор Петков

15 November 2021

"Героите във филма не са представителна извадка"

Явор Петков е независим продуцент, режисьор и сценарист. Роден е в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия и от 2010 г. живее в Лондон, Великобритания, където основава продуцентската компания “Шипка”. "Дани. Легенда. Бог" е пълнометражният му дебют. Преди него снима два късометражни филма - "Amber" (2014) и "Green Man" (2014). Филмът бе представен в програмата на 24-ия София Филм Фест през октомври миналата година, а преди това получи наградата за операторско майсторство на фестивала "Златна роза" във Варна. Главната роля се изпълнява от Димо Алексиев, който изгражда образа на безцеремонен, безкомпромисен и недосегаем представител на икономическия и политическия елит. Под крилото на героя расте и усвоява маниерите му неговият малък кръщелник, който един ден ще надмине учителя си. Филмът тръгва по кината от 3 декември, в цялата страна.

Филм за Боян Петров тръгва в кината от 3-ти декември

14 November 2021

Две фото изложби подгряват премиерата на “Отново съм тук”, която ще бъде на Киномания 2021

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит. Българската премиера на лентата ще е на 29-ти ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикатекствата”. От 3-ти декември филмът тръгва в кината в цялата страна.

„Паралелни майки” на Педро Алмодовар открива Киномания 2021

11 November 2021

Киномания 2001 започва на 18 новмври в Зала 1 на НДК от 19.00 ч.

Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки” ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод фестивала, която се проведе по-рано днес. „Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Филм за Енио Мориконе на Киномания 2021

01 November 2021

Документалният филм „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от режисьора на "Ново кино "Парадизо", Джузепе Торнаторе

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от Джузепе Торнаторе и беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.

„Cinema Garage“ – масово чудо ли е седмото изкуство?

25 October 2021

За любовта към киното с премиерния документален филм на Касиел Ноа Ашер и Калоян Божило

Когато кинокритикът Ричодо Канудо в началото на миналия век е измислил понятието „СЕДМО ИЗКУСТВО“, за да отговори на порива си, че киното е синтез от временни и пространствени изкуства, което обединява зрители с творба, едва ли си е давал сметка, че киното по време на Пандемия ще се превърне в бутиково изкуство. Две години преди панацеята „зелен сертификат“, докато траеха дългите домашни арести, ние споделяхме с компютрите кино, литература, театър, музика. Споделяхме ги по бутиков начин: без да общуваме тет-а-тет с негово величество „зрителя“ и най-вече с „автора“. Същото правеха и кино фестивалите в онлайн среда, а ние, жадните за приключения обикновени почитатели на киното, натискахме „enter“ като за последно. Но за съжаление многозначителното „като за последно“ се оказа, че ще заеме по-дълга времева позиция в личното ни пространство.

„Страх“ е българският претендент за "Оскар" 2022

12 October 2021

Преди година филмът на Ивайло Христов получи и "Златна роза" за най-добър български филм

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от проф. Божидар Манов, избра българския претендент – „Страх“ на режисьора Ивайло Христов. Филмът предстои да излезе по екраните в България на 5 ноември, т. г.