Социалната сатира удържа победа в надпреварата с други 20 филма. „Триъгълник на тъгата“ е история за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Едно от местата, на които се развива действието във филма, е луксозна яхта. След като яхтата бива похитена от пирати, една част от пътуващите с нея се озовават на остров, на който йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна. Лентата е разсъждение за абсурдността на капитализма, за отношенията между силните и слабите и за социалното неравенство.

Филмите „Близост“ на Лукас Донт и „Звезди по пладне“ на Клер Дени си поделиха Наградата на журито на кинофестивала в Кан.

Наградата за режисура отиде при „Решение да си тръгнеш“ на южнокорееца Парк Чан-уук - криминална драма, в която виртуозно се преплитат различни жанрови кодове. Историята разказва за детектив, разследващ смъртта на мъж в планинска местност. В хода на упоритото разследване той среща тайнствената жена на мъртвия...

Наградата за сценарий бе присъдена за филма „Небесното момче“ на Тарик Салех, шведски режисьор и сценарист с египетски корени. Това е напрегнат политико-религиозен трълър, който се развива в най-големия ислямски университет Ал-Азхар в Кайро. Бедно момче с чисто сърце попада в центъра на безмилостни битки за власт и влияние между политическите и религиозни елити. Висши духовници, тайните служби и политическата върхушка са оплетени в интриги и престъпления. „Западът е едновременно натрапчиво привлечен от исляма и в същото време не разбира нищо от тази религия.“ – беше заявил режисьорът. Този филм ни въвежда в един напълно непознат свят като дава много интересна гледна точка отвътре.

Иранската актриса Зар Амир Ебрахими спечели наградата за най-добра главна женска рола на кинофестивала в Кан за участието й в трилъра на Али Абаси „Свещеният паяк“, предаде Франс прес. Във Франция той бе представен под името „Нощите на Машхад“.

На церемония в Кан актрисата, говорейки на фарси, благодари на Франция, че я е приютила, след като тя трябваше да напусне родината си през 2008 г. заради сексуален скандал. „Тази вечер имам чувството, че съм изминала дълъг път, за да достигна до тази сцена, един път, белязан от доста унижения“ заяви актрисата.

Секс скандалът, в който бе забъркана актрисата, бе свързан с появата на кадри в интернет, документиращи жена да прави секс. Твърдеше се, че това е била актрисата. Тя първо отрече, но години по късно в интервю за иранска програма призна, че е била на кадрите. Актрисата твърдеше още, че те са пуснати от бивш приятел, който искал да й навреди.

Южнокорейският актьор Сон Кан-хо спечели наградата за най-добра главна мъжка роля на кинофестивала в Кан за участието му във филма на японеца Хирокадзу Корееда „Брокерът“. Във Франция той бе представен под името „Добрите звезди“. Във филма актьорът изпълнява ролята на мъж, замесен в трафик на бебета, около който се събира разнородна група хора. Във филма, за който сега бе наградена в Кан Зар Амир Ебрахими, се разказва за журналистическо разследване на посегателства над проститутки в град Машхад, дело на сериен убиец.

Филмът „Военно пони“ за преплитащата се съдба на две момчета, живеещи в индиански резерват в Америка, спечели наградата „Златна камера“ на кинофестивала в Кан. Отличието се дава за филмов дебют измежду филмите, представени във всички категории на феста. Филмът е дело на Джина Габъл и Райли Киоу. Последната внучка на Елвис Пресли. Филмът бе представен в раздела „Особен поглед“ на фестивала в Кан.