По време на събитието Загородний ще отговори и на въпросите на публиката. В „Жар птица“ той изпълнява главна роля. Филмът е британско-естонска продукция. Той представя историята на пилот на изтребител, който след среща във военна база в съветска Естония през 1970-те години, се влюбва в младия офицер Сергей (Том Прайор). Сюжетът е по действителен случай от Студената война и е базирана на мемоарите „Приказка за Роман“ на руския актьор Сергей Фетисов. Режисьор е Петер Ребан.

Загородний получава ролята си във филма с условието да научи английски език, което той прави за три месеца. Режисьорът избира другия актьор - Том Прайор, след като го забелязва в ролята на тинейджъра - син на Стивън Хокинг в „Теорията на всичко“. Британецът предлага промени в сценария и така става съсценарист и съпродуцент на „Жар птица“. Заедно с Ребан двамата търсят финансиране на продукцията, пътуват и до Москва през 2016 г., за да се срещнат с вдъхновителя на историята – Сергей Фетисов, който умира година по-късно.

„Сякаш е друг свят. В „Жар птица“ Сергей и Роман са готови да умрат за любовта си. В Украйна ние сме готови да умрем за свободата, земята и народа си. Преди войната кроях планове за бъдещето си, но засега трябва да отложа мечтите си и да остана в моята страна, с моя народ. Не правя планове за бъдещето. Знам само, че всеки ден около мен има смърт и разрушения. Нямам обяснение защо се случи това.“, казва украинският актьор.

Когато започва войната, Загородний прави два опита да стане професионален войник, но му отказват, защото има повече доброволци, отколкото оборудване, а той няма боен опит, освен краткото обучение в база на НАТО за филмовата му роля. За да помогне във войната, Олег използва създаденото от него кафене в центъра на Киев, за да го превърне в разпределителен център за храна и консумативи в помощ на украинските бойци. Чрез интернет актьорът призовава за дарения, с които купува бронежилетки и издържа семейства в беда.

Загородний е свързан с Русия, живял е в Москва, работил е в известния театър „Гогол център“ под ръководството на известния режисьор Кирил Серебренников.