Досегашният директор Дон Хъдсън коментира назначението на приемника си с думите, че оставя Филмовата академия „в добри ръце“. Напускането на Хъдсън идва след наситената със събития 94-та церемония по връчването на наградите „Оскар“, по време на която обявеният впоследствие за най-добър актьор Уил Смит удари водещия Крис Рок заради неуместна забележка по адрес на съпругата му Джейда Пинкет-Смит.

Като главен изпълнителен директор Крамър ще отговаря за организирането на наградите „Оскар“, членството във филмовата академия, инициативите за образование, менторските програми на организацията, музея и колекциите, съхранявани в библиотеката „Маргарет Херик“, както и за филмовия архив. Бил Крамър получи единодушна подкрепа от борда на организацията.

„За мен е голяма чест да поема ролята на главен изпълнителен директор на академията. Дълбоко вярвам във вдъхновяващата сила на киното. И в това, че с помощта на повече от 10 000 членове на академията, богатият архив, библиотеката, не само ще популяризираме и издигаме нивото на изкуството и киното, но и ще вдъхновяваме следващите поколения режисьори“.

page-header.jpg

Крамър помогна за откриването на музея на академията миналия септември. В първите девет месеца от работата на галерията са продадени над 550 000 билета. 

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин каза, че визията на Крамър е „смела и вдъхновяваща. Всички в организацията се съгласиха, че той е идеалният избор в този ключов за нас момент. Вярваме, че Бил има способността да обедини общността на киното."

Доун Хъдсън, която беше главен изпълнителен директор в продължение на 11 години, остава в организацията, но в консултантска роля. „Работя с Бил от близо десетилетие и нито един изпълнителен директор не е по-иновативен, по-свързан с артистите или по-отворен за възможностите, които предстоят, от него“, каза тя.