14-тото издание на Sofia Pride Film Fest, единственият международен ЛГБТИ филмов фестивал в България, ще се проведе от 4-ти до 15-ти юни в Дом на киното. В програмата са включени пълнометражни и късометражни филми с награди от най-големите световни форуми – Берлин, Венеция, Сънданс и др. За Наградите на публиката ще се състезават 10 пълнометражни и 12 късометражни ленти от четири континента, които разкриват проблемите и битките на куиър хората по света и у нас.

Фестивалът се открива с филма на северномакедонския режисьор Горан Столевски „Домакинство за начинаещи“. Филмът е носител на наградата Куиър лъв от фестивала във Венеция и Сребърен Хюго от фестивала в Чикаго и според световната критика е сред най-силните заглавия на годината.

Domakinstvo-za-nachinaeshti.jpg

След успешно разпространение в Испания и участия на фестивали, Sofia Pride Film Fest ще представи филма „Любен“ на режисьора Венци Костов. Испанско-българската продукция за завръщането към корените, белязано от едно голямо приятелство, ни среща с актьорите Димитър Николов, Божидар Асенов, Стефан Денолюбов и др.

Lyuben.jpg

Затворници споделят истинските си истории в мюзикъл? В „Обвиняеми” надеждата и въображението превръщат един бивш аржентински затвор в открито пространство. Гарантираме, че саундтракът ще кънти в главата ви задълго!

Obvinyaemi.jpg

Акцентите в двете късометражни програми: „В повече“ е за проблемите на транс хората в Иран; „Брачно (не)равенство в Украйна“ поставя хетеросексуални на мястото на куиър хората; „Кафе, грейпфрут, какао“ е забавно предложение как може да зачене една еднополова двойка; „Чаво“ разказва какво е да си гей в ромска общност; „Лъжецът от Прайда“ е за предизвикателството да си куиър в Грузия. В българските филми „Да заровиш дракон“ зрителите ще видят Христо Шопов и Параскева Джукелова, а в „Мечка се жени“ – Никол Жишева и Виолина Доцева.

Presichane.jpg

Sofia Pride Film Fest ще се закрие с филма „Пресичане“, в който спечели наградата „Теди“ на Берлинале през февруари 2024.

Програма на Sofia Pride Film Fest 2024

Безсърдечна

Преди да замине за столицата, Тамара се наслаждава на последните си седмици в родното рибарското селище, но един ден среща тийнейджърка, която заради белег на гърдите ѝ наричат Безсърдечна.

10 юни 2024 от 18:30 в Дом на киното

Домакинство за начинаещи

Дита никога не е искала да бъде майка, но обстоятелствата я принуждават да отгледа двете дъщери на приятелката си, малката бунтарка Миа и непокорната тийнейджърка Ванеса.

4 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Идеални сме

Тийнейджъри се явяват на прослушване в Полша за ролята на транс момче в игрален филм на Netflix.

6 юни 2024 от 19:00 в Дом на киното

Късометражна програма 1

След прожекцията на „Емералд сити“, „В повече“, „Брачно (не)равенство в Украйна“, „Да заровиш дракон“, „Майната му, обичай ме!“ и „Кафе, грейпфрут, какао“ ще имате възможност да се срещнете с някои от авторите на филмите, които ще гостуват на Sofia Pride Film Fest 2024.

6 юни 2024 от 20:30 в Дом на киното

Късометражна програма 2

След прожекцията на „Чаво“, „Неделите, които остават“, „Нилу“, „Обкръжение“, „Мечка се жени“ и „Лъжецът от Прайда“ ще имате възможност да се срещнете с някои от авторите на филмите, които ще гостуват на Sofia Pride Film Fest 2024.

10 юни 2024 от 20:30 в Дом на киното

Любен

Виктор се връща в дома от детството си в България за погребението на дядо си и след като решава да поостане за лятото, среща Любен.

14 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Мелез

Феня е емоционално разклатен до краен предел, когато в рамките на едно денонощие скоро след транзицията му неговите изчезнали близки внезапно се завръщат в живота му.

12 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Обвиняеми

Йосели има татуировка на Айфеловата кула на гърба си и винаги е искала да пътува, но е арестувана на летището за наркотрафик и разказва за живота си зад решетките в необичаен мюзикъл.

7 юни 2024 от 19:00 в Дом на киното

Пресичане

Пенсионираната учителка Лия пристига в Истанбул, за да изпълни обета си да открие отдавна изгубената си племенница Текла и там среща адвокатката Еврим, която се бори за правата на транс хората.

15 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Противник

Заради унищожителни слухове Иман и семейството му са принудени да избягат от Иран в Швеция, където той нарушава обещанието към съпругата си и се присъединява към местния клуб по борба.

11 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Пътна такса

Служителката в кабинка за пътни такси Суелин решава да използва работата си, за да припечели пари незаконно за т. нар. „благородна кауза“ да изпрати сина си на скъпа гей конверсионна терапия при чуждестранен свещеник.

5 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Сребриста мъгла

Петнайсет години след като почти изгаря при пожар в кръчма, Франки търси отмъщение и отговори.

8 юни 2024 от 20:00 в Дом на киното

Sofia Pride Film Fest 2024 се осъществява с финансовата подкрепа на Национален филмов център, U.S. Embassy Sofia, Friedrich Naumann Foundation Bulgaria and North Macedonia, Български фонд за жените, Европейската комисия, Human Rights Campaign, Concentrix, DMI в партньорство с Дом на киното и Моно Колектив.