Петото издание на фестивала за документално кино с фокус върху човешките права Sofia DocuMental започва с прожекции на 28 септември, но ще бъде открит тържествено на 30 септември под куполите на Софийското Ларго с българската премиера на филма „Без посока“ на гръцката режисьорка Елина Псику, ко-продуциран от българския продуцент Веселка Кирякова.

Фестивалът Sofia DocuMental, който тази година се обръща към публиката с призива Излез от балона!, открива официално конкурсната си програма на 30 септември с предизвикателна копродукция с гръцко, швейцарско, италианско и българско участие. Филмът „Без посока“ на Елина Псику разглежда все по-честите пътувания из Европа, осъществявани в търсене на права, автономия, контрол и избор относно съдбата на собствените ни тела. 

STRAYBODIES-STILL-184890.jpg

Гражданка на Малта заминава за Италия, за да направи легален аборт. Италианка заминава за Гърция, за да се подложи на инвитро процедури. Гъркиня пътува до Швейцария в търсене на отговори за достойната смърт. Различни ситуации, които обаче са свързани с т. нар. „телесна автономия” и начините, по които я третира законът в различните държави.

STRAYBODIES-STILL-246027.jpg

Елина Псику подхожда към тези сложни правни и философски въпроси с дълбоко разбиране, състрадание и ведра любов към живота, дори когато разказва за смъртта. Силната документална основа е подкрепена с оригинална художествена кинематография, която позволява на зрителите да се доближат до иначе опасните екзистенциални бездни, без да затварят очите си пред общата отговорност за здравето, качеството на живота и мечтите на останалите членове на обществото.

Филмът се радва на множество международни успехи на фестивали като CPH:DOX в Дания, Фестивала за документално кино в Солун и Hot Docs в Канада. Българската публика ще има възможността да се срещне на живо и да участва в дискусия с режисьорката Елина Псику и българския ко-продуцент Веселка Кирякова.

Премиерата на филма се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на Република Гърция в България.

_________________

Повече за Sofia DocuMental:

Sofia DocuMental е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център, събитието е своеобразна платформа за дебати за човешките права, която представя пред широк кръг от българска и международна публика документални филми, които търсят истината за времето, в което живеем, по визуално впечатляващ начин. Чрез прожекции, специални събития и дискусии между режисьорите и публиката, фестивалът се фокусира върху най-наболелите обществени проблеми на дневен ред, като прави тематиката достъпна за широка публика с цел повишаване степента на социална ангажираност.