Ако сте от любителите на снега и студовете, и съответно от онези, които напълно оправдано са разочаровани от зимата до този момент, то от редакторския екип на Кинематограф са подготвили едно събитие именно за вас. На 25-ти този месец от 19:00 часа в „Клуб на пътешественика“ ще имате шанса да изживеете любимите си смразяващи моменти с една специално подбрана вледеняваща селекция на тема „Ледени светове“. Ако не сте събрали достатъчно топлина през „пролетните“ дни на януари, то натрупайте колкото можете повече през оставащото време, тъй като програмата ще ви разходи из едни от най-студените и непристъпни кътчета, както на планетата, така и в човешкия ум.

Акцент на вечерта ще бъде българската анимация "Сантяго" на Андрей Кулев, носител на редица престижни награди. Филмът е базиран върху повестта на Ърнест Хемингуей "Старецът и морето". Една история, която гради своята философия върху мъдростта на опита, несломимата човешка душа и непокоримата виталност на природата. Лавирайки между смеха и тъгата, „Сантяго“ ще ни понесе на пътешествие в преследване на един нервал из ледовития океан, приключение, достойно за текста, който го е вдъхновил.

Santiago-1920x1080-3.jpg

Снежната пустош е колкото красива и привлекателна с неописуемата тишина на своето величие, толкова безпощадна и свирепа в естествената си необходимост. Въпреки това, има хора и животни, които са постигнали невероятна хармония с нея. Има и авантюристи, които искат да премерят силите си с нейната стихия. Ще видите заглавия, способни да ви преведат през цялата палитра от състояния и емоции, които ледът може да предизвика в съзнанието на живите организми. Ще съ-преживеете борбата за оцеляване в немислими минусови температури, но и философския екстаз на зимното приключение. Ще има напрежение, красиви, но смразяващи гледки, и много много лед. Ще чуете поетическите откровения на една жена, която се гмурка в замръзнали езера, ще проследите смелото вело пътешествие на един младеж из арктическа Канада, както и ескимоската версия на „Престъпление и наказание“. Не на последно място ще се запознаете с един животински вид, който е крачил редом със съблезъбите тигри и мамутите. За да се насладите на всичко това, ще е необходимо единствено да приготвите най-топлото си настроение и да се настаните удобно на по чаша чай в уютното пространство на „Клуб на пътешественика“.

В програмата са включени филми от България, Великобритания, Япония, Франция, Германия и САЩ.

Пълна програма на kinematograf.bg/programa