Наградите на фестивала „Златна роза“, Варна 2023

01 October 2023

„Уроците на Блага“ и „Диада“ си поделиха голямата награда „Златна роза“ 2023

На тържествена церемония в зала 1 на ФКЦ – Варна бяха връчени наградите на най-добрите български пълнометражни и късометражни игрални филми и телевизионни сериали. Предлагаме Ви пълен списък на наградите:

Жури, филми и събития на „Златна роза“ 2023

31 August 2023

Фестивалът се открива на 20 септември от 19:00 ч. с филма „Последният гларус“ на режисьора Тонислав Христов

59 български филма ще срещнат своята публика в залите на ФКЦ – Варна в продължение на 9 дни тази есен! 53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография. Разнообразие от жанрове, форми, стилове и тенденции, които ще се борят за сърцата на зрителите и за наградите на двете престижни журита.

„Уроците на Блага“ открива Киномания 2023

25 August 2023

Българската премиера на филма ще бъде на 16 ноември в зала 1 на НДК.

„Уроците на Блага“, който спечели 2 статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, ще има своята българска премиера на 16 ноември. Филмът ще открие 37-ото издание на Киномания в зала 1 на НДК. Продажбата на билети за премиерната прожекция започва в края на септември.

Дългоочаквани заглавия и изненади на „Златна роза“ 2023

22 August 2023

Не само творците, но и публиката се вълнува кои нови български филми ще излязат на екран тази година, в която преобладават горещи филмови новини. След ултимативния успех на „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала в Карлови Вари, имаме честта да сме първия фестивал, който ще покаже филма преди неговата официална премиера през ноември. Нямаме търпение да ви съобщим кои са и останалите заглавия, с които той ще се конкурира за престижната и стилна статуетка „Златна роза“.

Второто издание на „Свети Влас Филм Фест“, събира любими имена на българското кино

04 July 2023

В селекцията влизат филми, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

Един от най-очакваните кино фестивали край морето - „Свети Влас Филм Фест“, стартира своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на Кметство Свети Влас.

Новият филм на Стефан Командарев ще се състезава за наградата "Кристален глобус"

30 May 2023

„Уроците на Блага“ ще има световна премиера в конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Карлови Вари

Днес се проведе дългоочакваната пресконференция на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, на която беше представена официалната селекция от филми за тазгодишното издание. Българският филм е селекциониран в основната конкурсна програма и ще се бори за голямата награда „Кристален Глобус“. „Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

Яна Титова с втори пълнометражен филм

25 May 2023

Филмът „Диада“ тръгва по кината в цялата страна през есента

След успеха на „Доза Щастие“, който намери своето място в сърцата на публиката, режисьорът Яна Титова реализира втория си пълнометражен филм. „Диада“ предстои да излезе на голям екран в края на 2023 година, а първият официален тийзър вече е факт.

Георги Дюлгеров с отличие за цялостно творчество на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2023

09 May 2023

Церемонията ще се проведе на 16 май в Националната опера и балет

Професор Георги Дюлгеров (режисьор, сценарист, преподавател) ще получи почетната награда за цялостно творчество на тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци „Васил Гендов“. Официалната церемония ще се проведе на 16-ти май в Националната опера и балет, където в повече от 30 категории гилдията ще отличи най-добрите български филми и професионалистите работили по тях в секцииите за игрално, документално и анимационно кино.

Номинациите за наградите „Васил Гендов“ 2023

19 April 2023

68 български филма ще се борят за статуетките в повече от 20 категории

Днес станаха ясни номинациите на филмовата гилдия за годишните награди на Съюза на българските филмови дейци за 2023 година. Сред номинираните попаднаха цели 68 български филма от игралното, документално и анимационно кино с премиери през изминалата година. Статуетките ще бъдат раздадени на официална церемония в Националната опера и балет на 16 май.

Журито за Наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

12 April 2023

Национален фестивал на българското кино - Награди на съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов” ще се проведе в периода от 1 до 10 май, като прожекциите на всички филми от конкурсната програма ще се осъществят в Дом на киното с вход свободен. Церемонията по връчаване на наградите ще се състои на 16-ти май в Софийска опера и балет. Номинациите за отделните категории, определени от творческите гилдии към СБФД ще бъдат обявени скоро.