По традиция българското кино е силно представено в програмата на международния филмов фестивал София Филм Фест от самото начало. 28-ото издание няма да е изключение и фестивалът представя 43 български пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и късометражни филми.

Девет филма, създадени между март 2023 и март 2024, участват в програмата Ново българско игрално кино. „Клопка“ на Надежда Косева (европейска премиера) и „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска (световна премиера) са в Международния конкурс, „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев – в Балканския конкурс, а „Диада“ на Яна Титова – в Конкурса Тийн. След участието си на „Златна роза“, софийска премиера ще има филма на Петър Русев „Апостол – един нежен рицар в Бруталия“.

12 пълнометражни документални филма са в програмата „Български документални премиери“. Всички филми са премиерни за София. „Последният гларус“ на Тонислав Христов и „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев са и в Международния документален конкурс, а „Пулсиращи тепета“ на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров за емблематичния музикален радиоводещ Тома Спространов и „Монолит бенд“ на Димитър Илчев за обичаната българска рок-група ще имат световни премиери.

Тази година е рекордна за участие на международни копродукции с българско участие. „Предупреждението“ на Ади Войку (Румъния-България) и „Хория“ на Анна-Мария Команеску (Румъния-България-Сърбия) са в Международния конкурс, „Живот“ на Зеки Демиркубуз (Турция-България), „Работническата класа отива в Ада“ на Младен Джорджевич (Сърбия-Гърция-България-Черна гора) и „Съзряване“ на Кристина Йоакемиди (Гърция-България) са в Балканския конкурс, където „Аркадия“ на Йоргос Зоис (Гърция-България) е извън конкурса. В рубриката „Калейдоскоп“ е копродукцията на Грузия и България „Гражданинът светец“ на Тинатин Кайришвили, в която се откроява експресивното черно-бяло изображение на оператора Крум Родригес.

Общо 14 български късометражни филма ще бъдат представени на фестивала. 12 от тях (9 световни премиери) ще са в Конкурса за български късометражен филм, а общо 12 ще имат премиера за софийската публика.

В чест на носителите на Наградата на София на Столичната община, юбилярите Цветана Манева и Георги Тодоров-Жози, ще покажем непреходната българска класика „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров.

Ще си спомним и за отишлите си без време знакови режисьори на киното на прехода Иван Черкелов („Парчета любов“) и Людмил Тодоров („Миграцията на паламуда“).