Съдебната драма „Анатомия на едно падане“ на френската режисьорка Жустин Трие спечели отличието за най-добър европейски филм за 2023 г.

Европейските филмови награди бяха раздадени в Берлин снощи. Филмът разказва историята на успешна писателка, в чиято роля е актрисата Сандра Хюлер. Тя се опитва да докаже своята невинност, след като е обвинена в убийството на съпруга си. Режисьорката Жустин Трие спечели „Златна палма“ на тазгодишния кинофестивал в Кан.

interviews_justinetrietsandrahuller.jpg

На церемонията в Берлин „Анатомия на едно падане“ взе наградите за най-добър сценарий, както и за най-добър монтаж. Трие получи приза за най-добър режисьор, а Хюлер - за най-добра актриса за 2023 г.

Датчанинът Мадс Микелсен спечели в категорията за най-добър актьор за ролята си във филма „Обетована земя“. Той прие наградата чрез видеовръзка.

MV5BYTdjNTcwYzMtMGM1Yi00NTk0LTgwZWItMDQyYzhhMmIzMjJlXkEyXkFqcGdeQXVyMTM2MjYxNjQ1-_V1_.jpg
Британската актриса Ванеса Редгрейв беше отличена от Европейската филмова академия за цялостен принос.

Почетната награда на председателя и на управителния съвет на Академията беше дадена на унгарския режисьор Бела Тар.

Европейските филмови награди се смятат за едно от най-престижните отличия в киноиндустрията. Около 4600 членове на Европейската филмова академия гласуват за победителите в редица категории, подобно на наградите „Оскар“ в САЩ. 

Миналата година наградата за най-добър европейски филм беше присъдена на „Идиотският триъгълник“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд.