Стегната церемония в сравнение с други години без излишни музикални пищности и отблясъци, но пък в отсъствието на класическия колорит - това е кратката характеристика на началото на МФФ „Любовта е лудост“ 2019.

В горещата августовска вечер под шоуменския загар на актьора Стефан Щерев, който за втора година заменя дългосрочното присъствие на варненския локален авторитет във воденето на церемонии, а именно Кирил Аспарухов, премина първата фестивална нощ. Вероятно тази година се мисли по-прагматично по посока на онова, какво е липсвало на фестивала през миналите години. Липсваше му концепция по отношение на видео интерпретативната опаковка и съвсем навреме тази вечер МФФ „Любовта е лудост“ показа, че конкурсните филми могат да бъдат представени чрез видео визитка. С подобна бяха и членовете на международното жури. Организаторите почетоха кончината на Георги Ангелов – „човекът-кино“ – личност, която присъстваше на всяко издание на фестивала и активно участваше в пресконференциите и научната кръгла маса. Апропо, подобна тази година няма да има. По червената пътека липсваха критиците. Не видяхме проф. Вера Найденова, проф. Божидар Манoв и цялото съзвездие от прекрасни гости-автори на аналитични текстове за кино. Липсваха и талантливите варненски актьори от трупата на местния театър, които гледаме на малкия екран и в пълнометражното ни кино.

68880604_10157517591799510_6669549835151998976_n.jpg

На червения килим на фестивала преминаха екипите на българските филми „Пътуващо кино“ и „Обичам те, Бойдин“, актрисите Стефания Колева, Лилия Маравиля бяха приветствани от фенове. А прекрасната Меглена Караламбова бе така ефирна и очарователна в своя тоалет. Червеното бе цветът - мото на дамската половинка сред гилдията на киноразпространителите. Слънчеви очила, леки ленени костюми пък бяха сред предпочитаните аксесоари на режисьорите и актьорите.

DSC_0097.JPG

Поздравления, признания и един наелектрезиращ разказ за филмите от младежките години под формата на спомен споделиха зрителите в зала 1. Актьорът Михаил Мутафов на видео стена ни припомни за годините на цензурата, когато в „Кръстникът“ на Копола е нямало кървави сцени, и как е той е гледал две версии на „Двадесети век“. Михаил Мутафов за сетен път направи признание, че единствената му голяма любов е с име и фамилия – „Варна Морето.“ Наградата за цялостното му присъствие и кино творчество бе получена от неговата съпруга актрисата Дафинка Данаилова. Актьорът отстъстваше, защото днес е първият му снимачен ден в новата филмова продукция „Българският кораб потъва“.

DSC_0003.JPG

И ако по думите на художественият директор на МФФ „Любовта е лудост“ проф. Александър Грозев вече сме извън орбитата на ретроградния Меркурий и всичко ще бъде наред, да не забравяме, че звездите постоянно препускат в ретоградност сякаш са на Формула 1, така че всичко е възможно: лудост от любов, но и глупост от любов. А ние – верните зрители на доброто кино нетърпеливо очакваме новите срещи със ДЕСЕТАТА МУЗА!

69413074_10157518551749510_3539408640836370432_n.jpg

Свързани статии