Започнал през 1993 г. МФФ „Любовта е лудост“ и до днес показва добро темпо в обогатяването на варненската публика с пъстра кощница от заглавия при това с безспорни качества. Тази година фестивалът ще бъде официално открит със заглавие от миналогодишното издание на фестивала във Венеция „Двойствен живот“, а официалното закриване пък е с филм изненада, като жокер художественият директор на фестивала професор Александър Грозев сподели, че филмът е от последната реколта на фестивала в Кан.

DSC_0017.jpg

„Разширяваме географията като каним интересни гости и се надяваме на присъствието на варненските зрители и варненските медии, които традиционно са наши приятели. Традиционно имаме няколко секции, най-търсената е конкурсната програма от 12 заглавия, като се представят различни кинематографии – нека да започнем от българската и продължим с фокуса ни Аржентина. Имаме филми от Канада, Унгария, Полша, Русия, Германия, Румъния, Португалия, Финландия. Голяма част от тези филми са дело на млади автори, които носят надежда за обновяване на европейското и световното кино. Направихме отново втора конкурсна програма – програма на дебютанти, оценявани от младежко жури-млади хора-непрофесионалисти, с които ще си проверим часовника. Те имат ментор-преподавател от факултета по журналистика от Софийския университет. Нашето основоно жури е от 5 човека. Председател на журито е Виктор Чучков, режисьор и продуцент-мой ученик от Академията. Другият мъж е англачинът Александър Пъркинс, който преди две издания получи награда за мъжка роля от същия фестивал. Дамското присъствие е в лицето на: Чийдем Сезгин - продуцент и режисьор от Турция, която преди две години бе носител на наградата „Горчивата чаша“, Илеана Пернес Даналаче от Румъния - филмов и театрален критик и актрисата Ирина Линд – руска актриса, родена в Казахстан-тя се снима в много руски сериали както и във френски,американски продукции. Варна за мен винаги си остава българският лазурен бряг или родният Кан. Ще видите няколко филма от Кан, новият филм на Кен Лоуч, новият филм на Братя Дарден, „Свирукащите“ френско-румънска продукция с награда от Кан. Тук ще бъде експонирана фотографска изложба с фотографии от последното издание на Кан, така това ще бъде интересен фон на нашето събитие. Застъпили сме в програмата фестивални филми от от Китай, Индонезия, Иран.  Тази година награда за цялостно творчество ще бъде присъдена на актьора Михаил Мутафов. 

DSC_0059.jpg

Първата изненада за варненската публика е обновената зала“Европа“ . Тя е с нови столове, ще наблюдавате хубаво и удобно прожекциите. Ввтората изненада е концертът с участие на Варненската опера и джаз формация „София“, ще се наслаждаваме на музикални пиеси от популярни филми и известни изпълнители. На 25 август Катерина Евро ще дава автографи и ще представи новата си книга. Тя участва и в премиерния български филм „Пътуващо кино“, който ще бъде показан на „Любовта е лудост“, режисьор на филма е Илия Костов. Богата програма от документално кино ще зарадва киноманите - има един филм, посветен на българския полицай Гешев, който ще предизвика полемика. Авторите на филмите ще бъдат сред гостите на фестивала. Дори имаме филм за български оператор, който живее в Канада, става дума за лентата „Нов живот“. Поканихме всички режисьори на филмите от конкурсната програма, ще имаме гост от Канада, от Португалия, от Финландия, тук ще бъдат Деян Донков и режисьорът Борислав Михайловски от „Обичам те, Бойдин“ и пр. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Стефан Щерев, а за най-малките зрители въпреки интересната младежката програма препоръчвам един филм за възрастни „Перла“ .

DSC_0079.jpg

Сред най- любопитните представители на журналистическата гилдия се озоваха и представители на три школи от Общински детски комплекс-Варна: ДЮТ „Златното ключе“, кино школа „Братя Люмиер“ и литературен клуб „Касталия“, които се запознаха с програмата и с препоръката на професор Грозев „непременно да се запишат в сценарната работилница на фестивала“.

Свързани статии