Нека да има късометражно кино!“

22 September 2019

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE за 16-ти път!

Преди пет години прекарах чудна седмица в Балчик на МФФ за късометражно кино „В Двореца“. От тогава е и моята любов към Белия град и винаги, когато намирам свободна минутка след кино фестивални летни премеждия, се отбивам там. Спомням си атмосферата в Двореца по време на фестивала-около прохладните сенки на дърветата, под които вероятно е почивала преди век румънската кралица Мария бе уютно, спокойно и тихо.

Kъсометражни филми „кацат“ на Летище Пловдив

05 July 2019

Стартира второто издание на ФилмГейт БГ под вече познатото мото „Късо кино с крила“.

След успешния пилотен проект на Летище София, където десетки хиляди пътници се докоснаха до филмите на млади български автори, ФилмГейт БГ пристига на Летище Пловдив с интересни партньори и вълнуваща селекция. ФилмГейт БГ е нова свободна зона за българско късометражно кино на Летище Пловдив

Поредно признание за фестивала IN THE PALACE

08 February 2019

Международният форум за късометражно кино ще проправя път на родни продукции и към Student Academy Awards

Родният фестивал IN THE PALACE продължава да се развива и се радва на поредно постижение, което ще проправя път към световната трибуна и на тепърва прохождащите кинотворци. В продължение на мисията си да подпомага най-младите таланти, форумът за късометражно кино вече е официален партньор на Студентските награди на Академията (Student Academy Awards). Така той ще може да изпраща предложения за игрален, анимационен и документален филм и за тази ежегодна надпревара.

Седмица на македонското кино

16 January 2019

От 21 до 27 януари във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат представени съвременни пълнометражни и късометражни филми.

От 21 до 27 януари във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат представени съвременни пълнометражни и късометражни филми от Македония. Сред заглавията са носителят на наградата за най-добър късометражен филм на фестивала в "Сънданс" 2018 - "Погледни към нея" на режисьора Горан Столевски

Над 40 български филма на "Златна роза" 2018

17 September 2018

На 27 септември за 36-и път се открива Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“.

Конкурсът включва 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала. Две международни журита ще оценяват конкурсната програма в двете категории. Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов.

In The Palace приключи със скандал

03 July 2018

Родният фестивал за късометражно кино In The Palace приключи с обвинения към управата на Двореца в Балчик

След седем дни, изпълнени със 154 късометражни филма от цял свят, разнообразна музикална програма на открито, лекции на гостуващи експерти, срещи на киноиндустрията, пичинг сесии за финансиране на проекти и практически упражнения за най-малките, IN THE PALACE International Short Film Festival обяви фаворитите за тазгодишното си, празнично 15-то издание.

Хората преди нас

28 June 2018

„Неконформистката алтернатива” представя програма от три документални филма

Смирението пред безвъзвратно отминаващото време, твърдостта в приемането на направените избори и надеждата, че „отвъд” и след края на този път, на този живот може би има нещо по-добро... Истинското огледало на битието са очите на хората преди нас - на тези, които почти нетърпеливо чакат да си отидат и да ни оставят в нашето собствено очакване на края, който носи начало. Куратор: Димитър Иванов Димов Продължителност: 58 мин. 30 юни (събота), 20:30 часа Културен център G8

IN THE PALACE предстои от 23 до 30 юни в Двореца

18 June 2018

13-членно международно жури избира най-доброто късо кино на фестивала в Балчик

По-малко от десет дни ни делят от началото на най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в Източна Европа, който от тази година е и официален партньор на Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Късо кино на летище София

26 April 2018

Импровизиран киносалон на Терминал 2 на летище София при изходите B1-B4 показва най-успешните български късометражни филми

Под мотото „Късо кино с крила“ стартира и вече се реализира успешно проектът ФилмГейт БГ. Това е проект на продуцентска компания Менклипс, който се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с летище София.

Българска късометражна анимация

26 April 2018

На 28 април (събота) от 20.00 ч. в Културен център G8 „Неконформистката алтернатива” представя филмова програма: Българска късометражна анимация

Анотация на програмата: Анимационното изкуство осигурява ниво на творческа свобода, каквото не се среща в много от другите жанрове на киното. Свобода, чиято рамка може да бъде единствено въображението на твореца. Представяме пет анимационни филма на български творци, които обхващат различни стилове и техники и носят своя концепция за света и за човека. „Когато човек спи, то той… постига тогава висшето битие, постига самия себе си“. Из "Упанишади" Куратор: Христо Симеонов Времетраене: 49’00 мин.

„Охлюви” и "Срам" в Червената къща

16 April 2018

На 17 април от 19:00 е първото за тази година издание на платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан”

На 17 април от 19:00 първото за тази година издание на платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан” на „Червената къща“ ще представи два от най-любопитните игрални филми за 2017. Това са „Охлюви” и „Срам”. Водещ на събитието ще бъде Елена Мошолова, а гост - доц. Петя Александрова.

"Неконформистка алтернатива" представя Алберто Йорданов

25 March 2018

Три късометражни филми в поредицата "Необикновените непознати" на 31 март от 19.00 ч. в кино G8

Документалното кино може да открие смисъл или красота там, където малко хора могат да я забележат; да предизвика отношение, позиция, мнение; да направи обикновените неща необикновени.