След седем дни, изпълнени със 154 късометражни филма от цял свят, разнообразна музикална програма на открито, лекции на гостуващи експерти, срещи на киноиндустрията, пичинг сесии за финансиране на проекти и практически упражнения за най-малките, IN THE PALACE International Short Film Festival обяви фаворитите за тазгодишното си, празнично 15-то издание.

Въпреки доброто настроение, на закриващата официална церемония организаторите на фестивала, отличен от Американската филмова академия, отправиха своите обвинения към съорганизаторите от ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик. Екипът на IN THE PALACE стъписа гости, участници и международното жури с неочаквано официално изявление (по-долу може да прочетете пълния текст на изявлението), обявяващо притесненията им от определени порочни практики, спъващи оптималното провеждане и развитието на фестивала в желаната посока, и обяви неговото преустановяване до разрешаване на казуса. С това организаторите поискаха оставката на Жени Михайлова, директор на ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик – мястото, което от години заема ролята на съорганизатор на събитието.

Това се случва именно в годината, в която IN THE PALACE International Short Film Festival отбеляза своя успех – беше одобрен официално от Филмовата академия в САЩ да изпраща своите победители за разглеждане от комисията на наградите "Оскар". Най-добрият роден късометражен филм „Банго Васил“ на Милен Витанов ще е първият, имащ възможност да влезе в селекцията на 91-ото издание на Оскарите. Заедно с него към комисията на Филмовата академия ще се насочи най-добрият анимационен филм от международната селекция – „Confino“ на Nico Bonomolo от Италия, както и ирландският “Wave” на Benjamin Clearly и T J O’Grady Peyton, спечелил приза за най-добър късометражен филм в надпреварата в Балчик. Специално споменати бяха “Downside Up” на Peter Ghesquiere от Белгия и “Have No Fear” на Marco Calvese от Италия.

В секцията за студентски продукции журито в Балчик отдаде особено внимание на швейцарския “Millimeterle” на Pascal Reinmann, а наградите взеха българският “Shadows” на Виктория Караколева, чешката анимация „Happy End” на Jan Saska и документалният “The Sandman” на Lauren Knapp от САЩ.

В официалната международна надпревара за документални продукции специално споменаване си заслужи холандският “Meryem”на Reber Dosky, а призът бе връчен на “Rakijada – Destillated Village Tales” на Nikola Ilic, Сърбия/ Швейцария. Пичинг сесията и парична подкрепа за осъществяването на проекта “Psychicken” спечели Ata Mojabi от Италия.

Текст на официалното изявление на на екипа: 

ДКИ-КЦ “Двореца”- Балчик е държавен културен институт със задачи за създаване и разпространение на културни ценности, развитие на културния и познавателен туризъм и популяризиране на културно-историческото наследство.

От 15 години ДКИ-КЦ „Двореца“ си сътрудничи с IN THE PALACE International Short Film Festival с мисията да популяризира културно-историческото си наследство чрез аудиовизуалните изкуства, като фестивалът е и едно от основните и най-значими събития в Културния календар на Института. След отличието за качество от Европейска Фестивална Асоциация през изминалата 2017 г., IN THE PALACE е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории.

За последните 5 издания организацията и провеждането на фестивала тук, в „Двореца“, Балчик, започна да става все по-трудно и по-трудно с всяка следваща година. Тази порочна практика се наложи с назначаването на госпожа Жени Михайлова за директор на Института, като вече традиционната конфликтна атмосфера неминуемо се отрязява и върху качеството на културния ни продукт и върху фестивалния имидж.

Невъзможната комуникация с ръководството и администрацията, неуредиците и проблемите, които се създават, са видни и за страничния наблюдател и влияят върху облика на „Двореца“ като културен център и туристическа дестинация. Допълнителни усложнения и отрицателни впечатления се пораждат и в случаите, когато по време на фестивала се налагат драстични вмешателства и промени в програмата с нескрити саботажни действия. Налице е системно неизпълнение на партньорските задължения и формално поетите задължения от страна на Института, както и драстично и осезаемо снишаване на качеството на предоставяните услуги в общ контекст. За сметка на големите си международни събития, които осигуряват международна видимост на комплекса и града, „Културен център „Двореца“ все по-интензивно и приоритетно се ангажира с дейности като провеждане на сватби, частни празненства и други имитационни и бутафорни мероприятия и инициативи.

В качеството си на международен форум за късометражно кино, единствен в страната, наша мисия и цел е промоцията и подпомаганете на съвременните аудиовизуални изкуства и култура, а не борба с пошлостта и кича. Това е битка, в която не желаем да участваме, We just want to do our job. Затова и заради очевидни и непреодолими стилистични различия, ние IN THE PALACE International Short Film Festival, официално заявяваме, че закриваме фестивала. Няма да позволим 15 години да бъдат задушени от своеволия, остра липса на компетенциии, административен капацитет и добър вкус. Отказваме се да водим тази война. С това изявление, ние IN THE PALACE International Sort Film Festival, най-отговорно искаме оставката на директора на ДКИ-КЦ „Двореца“ г-жа Жени Михайлова. Фестивалът ще преустанови дейност и ще продължи да развива това, което стартира преди 15 години, тогава когато ДКИ КЦ “Двореца” се освободи от пошлост, кич и грозота и ръководството се поеме от грамотен ръководител с визия за развитие и естетизация.

Свързани статии